ГоловнаПолітика

Валентин Гвоздій: влада намагається реформувати адвокатуру за турецьким сценарієм

За його словами, законопроект 9055 може бути відправлений до Венеціанської комісії, при тому без альтернативних депутатських.

Валентин Гвоздій: влада намагається реформувати адвокатуру за турецьким сценарієм
Фото: usud.hr

Події довкола Проекту Закону про адвокатуру та адвокатську діяльність №9055 вказують на те, що спроби провести реформу адвокатури в Україні тіньовим шляхом тривають. Про це заявив заступник голови Національної асоціації адвокатів України, Ради адвокатів України Валентин Гвоздій, додавши, що іншого варіанту ініціатори реформи не бачать, пише УНІАН.

За його словами, законопроект 9055 може бути відправлений до Венеціанської комісії, при тому без альтернативних депутатських.

З 6 вересня жоден з комітетів, через які повинен пройти законопроект 9055, так і не надав своїх висновків. На тлі активної громадської критики і протесту адвокатської спільноти комітети навряд чи дадуть позитивні оцінки очевидно деструктивному плану реформи адвокатури. Це розуміють і прихильники, і опоненти законопроекту", - заявив він.

Гвоздій вважає, що невідкладний законопроект 9055 навмисне зміщується у порядку денному засідань Комітету із запобігання корупції та профільного Комітету з питань правової політики та правосуддя. "Та сама ситуація і з альтернативними законопроектами. Європейським експертам, які оцінюватимуть проект 9055, будуть відомі багато елементів вже реалізованого сценарію передавання адвокатури під контроль Міністерства юстиції. Це сталося в Туреччині, де незручну адвокатуру влади розділили на регіональні асоціації, а потім передали адвокатуру частинами під управління держоргану. Чи вписується такий сценарій в європейські прагнення України, запитання риторичне. Але саме такий сценарій розраховують легалізувати у Венеціанській комісії ініціатори реформи", - зазначає Гвоздій.

Нагадаємо, раніше народний депутат України Сергій Власенко повідомив Венеціанській комісії про те, що крім президентського законопроекту про адвокатуру існують два альтернативних і попросив розглянути їх.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram