ГоловнаПолітика

Екс-глава Держекоінспекції підозрюється в недекларуванні майна на 60 млн гривень

Екс-чиновник подав явно недостовірні відомості в деклараціях за 2015 і 2016 роки, а також перед звільненням.

Екс-глава Держекоінспекції підозрюється в недекларуванні майна на 60 млн гривень
Фото: Сергей Нужненко

Колишньому керівникові Державної екологічної інспекції України повідомлено про підозру за незадеклароване майно на 60 млн гривень, інформує прес-служба НАБУ.

«19 жовтня 2018 року детективи Національного антикорупційного бюро України спільно з прокурорами Спеціалізованої антикорупційної прокуратури повідомили про підозру в учиненні злочину, передбаченого ст. 366-1 Кримінального кодексу України (декларування недостовірної інформації) колишньому керівнику Державної екологічної інспекції України", - йдеться в повідомленні.

За версією слідства, екс-чиновник подав явно недостовірні відомості в деклараціях за 2015 і 2016 роки, а також перед звільненням.

За інформацією правоохоронців, у поданій декларації за 2015 рік підозрюваний не вказав майно на загальну суму понад 3 774 тис. гривень, у декларації за 2016 рік - на загальну суму понад 29 616 тис. гривень, а в декларації, поданій перед звільненням з обійманої посади, він не вніс відомості про майно на загальну суму близько 27 963 тис. гривень.

Досудове розслідування за цими фактами детективи НАБУ проводять із квітня 2017 року.

У НАБУ не називають імені екс-керівника Держекоінспекції, котрому повідомлено про підозру. Проте 16 травня 2018 року Національне агентство з питань запобігання корупції (НАЗК) заявило, що скерує до НАБУ висновки за результатами перевірок електронних декларацій за 2015 і 2016 роки колишнього на той час глави Державної екологічної інспекції (Держекоінспекції) Андрія Заїки, зазначає Інтерфакс-Україна.

За інформацією НАЗК, А.Заїка в декларації за 2015 рік не вказав власну земельну ділянку в Ялті (окупований Крим), ділянку дружини в Київській області та три земельні ділянки матері в Київській та Чернігівській областях. Він також не задекларував автомобілі дружини Mazda 5 і матері Nissan Qashqai і дохід від продажу свого прогулянкового катера.

У декларації за 2016 рік екс-чиновник не вказав автомобіль Peugeot 2008, придбаний його матір'ю цього самого року, а також дохід, отриманий його матір'ю і дружиною від продажу об'єктів нерухомого та рухомого майна (двох земельних ділянок, житлового будинку, квартири, бази відпочинку і двох автомобілів).

В обох деклараціях Заїка не вказав фінансові зобов'язання перед банком за кредитним договором, які виконав тільки 2017 року. Крім того, за результатами перевірки встановлено, що чиновник отримував від Нацбанку України ліцензію на здійснення інвестицій за кордоном. Надаючи пояснення НАЗК, Заїка підтвердив, що придбав корпоративні права за кордоном, однак якої компанії - не повідомив.

Усього в кожній декларації чиновника виявлено невідображення об'єктів декларування на суму понад 4,6 млн грн, зазначили в Нацагентстві.      

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram