ГоловнаПолітика

НАБУ закликає парламент не створювати реєстр судових експертиз

Це може загрожувати розголошенням таємниці розслідування і дасть можливість фігурантам кримінальних справ стежити за перебігом слідства.

НАБУ закликає парламент не створювати реєстр судових експертиз
Фото: Сергей Нужненко

Національне антикорупційне бюро закликає Верховну Раду не приймати законопроект №8336, яким пропонують створити Єдиний держреєстр судових експертиз.

Про це повідомляють на сайті НАБУ.

"Серед небезпечних нововведень, які пропонують народні обранці, - створення Єдиного державного реєстру судових експертиз і експертних досліджень. Це може загрожувати розголошенням таємниці досудового слідства і дасть можливість фігурантам кримінальних проваджень ще на стадії слідства стежити за перебігом слідчих дій, дізнаватися, які експертизи призначаються, і мати можливість вплинути на їх результат", - йдеться в повідомленні.

НАБУ також стурбоване тим, що ухвалення змін у Кримінальний процесуальний кодекс, передбачених законопроектом №8336, усуває недоліки т.зв. "поправок Лозового" в частині призначення експертиз у всіх провадженнях, крім тих, розслідування яких здійснюють детективи НАБУ.

"Тобто під приводом «полегшити негативні наслідки «поправок Лозового» і з намірами боротися з корупцією в державі окремі політики вносять на розгляд парламенту законопроект, який практично виключає таку боротьбу і зводить нанівець попередні досягнення Бюро", - йдеться в повідомленні.

Зазначають, що проект закону передбачає можливість сторонам кримінального провадження самостійно залучати експертів, але одночасно залишає обов'язок сторони обвинувачення звертатися з клопотанням до слідчого судді в разі необхідності проведення експертизи відео-, звукозапису, почеркознавчої, лінгвістичної, економічної або товарознавчої експертизи, якщо вартість об'єкта у 200 і більше разів перевищує розмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

"Це саме ті види експертизи, які проводять під час розслідування детективами НАБУ і прокурорами САП корупційних кримінальних правопорушень", - підкреслюють у НАБУ.

Бюро також виступає проти нововведення про заборону допиту як свідка експерта, який підготував висновок у кримінальній справі.

Нагадаємо, 15 березня зміни до КПК, ініціатором яких був депутат Ради Андрій Лозовий (фракція Радикальної партії Олега Ляшка), набули чинності. Згідно з цими правкам, слідчі і прокурори позбавляються права самостійно призначати експертизи, в тому числі для встановлення причин смерті і розміру матеріальних збитків. Тепер призначати експертизи має повноваження виключно суд.

Генеральний прокурор Юрій Луценко заявив, що ці зміни паралізували правоохоронну систему.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram