ГоловнаПолітика

Раді запропонували скасувати держмонополію на проведення експертиз у кримінальному провадженні

"Уже в понеділок ми будемо наполягати на його включенні в порядок денний парламенту".

Раді запропонували скасувати держмонополію на проведення експертиз у кримінальному провадженні
Фото: Сергей Нужненко

У Верховній Раді розроблено законопроект про скасування держмонополії на проведення експертиз у кримінальному провадженні.

Про це LB.ua повідомив перший заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань правової політики і правосуддя, народний депутат фракції "Народний Фронт" Леонід Ємець.

"Група народних депутатів підготувала дуже важливий законопроект про удосконалення процедури проведення експертиз (8249 від 06.04.2018). Уже в понеділок ми будемо наполягати на його включенні в порядок денний парламенту і на розгляді в залі. Оскільки сьогодні залишається невирішеною проблема з порядком проведення експертизи в кримінальному провадженні. Це стосується монополізації на проведення експертиз виключно державними установами", - заявив він.

Законопроект, який підготувала група нардепів, пропонує виключити монополізацію на проведення експертиз тільки державними установами. А також регулює діяльність інституту слідчих суддів у кримінальному процесі в разі наміру сторін провести експертизу.

"Ми також передбачили норми, якими експертиза призначається тільки в рамках слідчих дій, а не як примха прокурора чи слідчого", - додав Ємець.

Нагадаємо, 3 жовтня 2017 року Верховна Рада України ухвалила Закон "Про внесення змін у Господарський процесуальний кодекс України, Цивільний процесуальний кодекс України, Кодекс адміністративного судочинства України та інші законодавчі акти" (реєстраційний №6232 від 06.06.2017), який змінив порядок проведення експертизи в кримінальному провадженні.

15 березня 2018 зазначені зміни набули чинності, що призвело до блокування функціонування правоохоронних органів і можливості розслідування кримінальних проваджень.

Так, генеральний прокурор Юрій Луценко звертався до народних депутатів із закликом прийняти законодавчі зміни для запобігання колапсу в кримінальних розслідуваннях, оскільки під час призначення експертизи і визначення предмета експертизи роль прокурора як процесуального керівника і слідчого перекладено на суддю, що порушує змагальність судочинства. Крім того, чинна досі монополізація на проведення експертиз виключно державними установами обмежує сторони в збиранні і поданні доказів у суді, в тому числі висновків експертиз, складених недержавними експертами.

"Тому прийняття нашого закону зупинить кризу функціонування правоохоронних органів і забезпечить ефективність правосуддя на стадії досудового розслідування", - прогнозує Ємець.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram