ГоловнаПолітика

Колишнього власника ФК "Портсмут" і українського Конверсбанку затримано в Росії

У Європі виписано ордер на арешт Володимира Антонова.

Колишнього власника ФК "Портсмут" і українського Конверсбанку затримано в Росії
Владимир Антонов
Фото: EPA

У середу, 11 квітня, поліція Санкт-Петербурга затримала екс-власника футбольного клубу "Портсмут" банкіра Володимира Антонова.

Антонова підозрюють у розкраданні коштів банку "Советский", який йому офіційно не належав. Бізнесмена затримали в рамках розслідування кримінальної справи за ч.1 ст.159 КК Росії (шахрайство), пише РБК.

Наприкінці березня Генпрокуратура Литви надіслала в Генпрокуратуру Росії запит про надання правової допомоги в розслідуванні справи щодо власників банку Snoras Раймондаса Баранаускаса і Володимира Антонова. П'ятий за величиною литовський банк Snoras у 2011 році націоналізували, діра в ньому і його латвійській філії перевищила $1,5 млрд. Вільнюс підозрював, що банкіри переховуються на території Росії і просив Генпрокуратуру Росії опитати їх і висунути їм звинувачення литовської сторони. У Генпрокуратурі Литви нагадували, що виписано європейський ордер на арешт Антонова і Баранаускаса.

У 2000-х Володимир Антонов контролював низку банків, для управління активами підприємця у 2004 році була створена "Конверс груп". У Росії він був співвласником Інвестбанку, в Україні - КонверсБанку, який згодом перейменували в CityCommerce Bank, а згодом він збанкрутував.

Антонов і його партнери володіли британським футбольним клубом "Портсмут" і компанією North One Sport - глобальним промоутером чемпіонату світу з ралі, а також низкою інших спортивних активів у різних країнах світу. Структури Антонова також володіли пакетом акцій медіа-концерну Lietuvos rytas і контрольним пакетом латвійського видавничого дому "Телеграф".

Крім того, Антонову належали англійський виробник спортивних позашляховиків Bowler і частка виробника спортивних автомобілів Spyker Cars N.V. Антонов довго намагався купити шведського автовиробника Saab, в результаті його придбав Spyker, але заради цього банкіру довелося вийти з числа акціонерів компанії.

У серпні 2017 року газета "Ведомости" писала, що Володимир Антонов повертається в бізнес і створює нову банківську групу в Росії. За інформацією співрозмовників видання, Антонов контролює банк

"Русский инвестиционный альянс" (РИАбанк), а його довірені особи планували придбати Русский международный банк (РМБ). Через два тижні після виходу статті Центробанк відкликав ліцензію у РИАбанка, ще через два тижні без ліцензії залишився і РМБ.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram