ГоловнаПолітика

Нацрада з кібербезпеки почала підготовку до захисту інформаційних систем, пов'язаних з виборами

Інфраструктуру модернізують, а всі кіберінциденти зведуть у єдину базу даних.

Нацрада з кібербезпеки почала підготовку до захисту інформаційних систем, пов'язаних з виборами
Александр Турчинов
Фото: rnbo.gov.ua

Національна координаційна рада кібербезпеки провела засідання, присвячене захисту українського інформаційного простору від зовнішніх атак. Про це повідомляє прес-служба Ради національної безпеки і оборони України.

Секретар РНБО Олександр Турчинов заявив, що Україна має великий досвід створення належних умов для реалізації конституційних прав своїх громадян.

"Ми провели демократичні чесні і прозорі вибори у 2014 році, незважаючи на зовнішні спроби вплинути на їх перебіг або дискредитувати демократичні інститути. Є обґрунтовані підстави вважати, що російське керівництво буде намагатися за всяку ціну використовувати виборчий процес для реалізації планів гібридної агресії проти нашої держави", - сказав Турчинов.

Секретар РНБО послався на досвід США та країн Західної Європи, які вже вживають заходів для захисту даних і систем, пов'язаних із виборчими процесами.

За результатами засідання Нацрада доручила створити міжвідомчу робочу групу, щоб забезпечити надійне і безпечне функціонування Єдиної інформаційно-аналітичної системи «Вибори» під час проведення чергових виборів Президента України та народних депутатів України у 2019 році. У групу увійдуть представники ЦВК, Держслужби спецзв'язку і Національної поліції.

Силові структури, відповідальні за кіберзахист, повинні забезпечити своєчасне виявлення, запобігання і локалізацію можливих кіберінцидентів і кібератак на інформаційні системи та державні електронні інформаційні ресурси ЦВК. Із цією метою проведуть спільні кібернавчання.

Охорону телекомунікаційного обладнання і мереж, необхідних для обміну даними між центральним вузлом і окремими регіональними органами адміністрування Державного реєстру виборців, доручено Національній поліції.

Нацрада вирішила модернізувати і оновити Державного реєстру виборців і єдину інформаційно-аналітичну систему "Вибори" із застосуванням сучасних засобів криптографічного захисту інформації. Перед виборами секретаріат ЦВК повинен забезпечити захист офіційних інтернет-сайтів і підготувати персонал, залучений до роботи із системою.

Крім безпосередньо ресурсів ЦВК, посилення кіберзахисту торкнеться інших об'єктів критичної інформаційної інфраструктури, а всі інциденти, пов'язані з інформаційною безпекою, зведуть у єдину інтерактивну базу даних.

Нагадаємо, раніше Служба безпеки України заявила, що російські спецслужби здійснили 35 кібератак на українські ресурси і бази даних з початку 2018 року. США обіцяли надати Україні підтримку в боротьбі з хакерами, щоб мінімізувати вплив російських спецслужба на майбутні вибори.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram