ГоловнаПолітика

Тимошенко: ціну на газ у світі визначає ринок, а в Україні - уряд

Лідер "Батьківщини" вимагає підтримати мораторій на підвищення вартості газу.

Тимошенко: ціну на газ у світі визначає ринок, а в Україні - уряд
Фото: ba.org.ua

Якщо депутати Верховної Ради та місцевих рад не підтримають мораторій на підвищення тарифів на газ для населення - вони не мають права бути делегованими до органів влади. Про це під час зустрічі з громадою міста Кривий Ріг Дніпропетровської області заявила лідер "Батьківщини" Юлія Тимошенко.

«Учора ми звернулися до депутатів усіх рівнів негайно скликати позачергові сесії. Ми звернулися до спікера Андрія Парубія з вимогою провести позачергове засідання Верховної Ради. Якщо депутати, яких українці делегували, не проголосують за мораторій на підвищення тарифів на газ, жодному з них більше не можна давати путівки до органів влади. Підвищення тарифів - це реальне руйнування життя українців», - зазначила депутат.

При цьому вона зазначила, що наведення як аргументу доцільності підвищення тарифів європейського досвіду, не є доцільним.

«Вони говорять, ми вам установлюємо таку ціну, як у Європі. Але, по-перше, двох країн ЄС з однаковою ціною на газ не існує. Тарифи на газ, на воду, на тепло встановлюються в кожній країні з урахуванням того, скільки здатні платити споживачі, скільки потягне народ. Якщо в них високі доходи, то їм ставлять високі тарифи, оскільки тарифи - це ще один податок. А як нам, де доходи в 16 разів нижчі, можна поставити високі, як у Європі, тарифи?»- обурилася Тимошенко.

На думку нардепа, тарифи - це "система поборів через монопольні структури": «Ринок встановлює ціну, а ціна в Україні встановлюється постановою уряду. Десь у світі є ринок, де ціна постановою уряду встановлюється? Це обман!".

При цьому Тимошенко навела приклад Казахстану, який виробляє достатньо власного газу і продає своїм жителям по 92 дол. за тис. кубометрів. А в Україні, за словами політика, газ власного виробництва, вартість якого, з огляду на собівартість видобутку, ренту, транспортування, податки, становить максимум 80-90 дол. за тис кубометрів, продається українцям за втричі завищеною ціною.     

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram