ГоловнаЕкономікаДержава

Кабмін підвищує ціну на газ з листопада на 23,5%

Без співпраці з МВФ Україні загрожує дефолт.

Кабмін підвищує ціну на газ з листопада на 23,5%
Фото: пресс-служба президента

Прем'єр-міністр Володимир Гройсман оголосив, що з 1 листопада ціну на газ для населення буде збільшено на 23%.

Про це він повідомив на позачерговому засіданні уряду в п'ятницю.

За словами прем'єра, це зростання стало результатом компромісу між Україною і Міжнародним валютним фондом. "Ціни на газ з 1 листопада зростуть лише на 23,5%. Не на 60%. Це те, чого нам вдалося неймовірними зусиллями досягти в результаті цих переговорів", - сказав він.

Гройсман підкреслив, що підвищення ціни на газ для населення було безальтернативним, тому що без співпраці з МВФ Україні загрожував би дефолт.

"Якщо ми не зможемо продовжити співпрацю з нашими міжнародними партнерами, ми опинимося в стані, коли ми не зможемо обслуговувати ті борги, які взяли до нас. А що таке дефолт? Усі пам'ятають 90-ті роки: гіперінфляція, зростання цін, знецінення зарплат", - підкреслив він.

Гройсман додав, що сьогоднішнє рішення - результат величезних позик, які Україна брала за прем'єр-міністрів у 2005-2013 роках.

Нагадаємо, що ціна газу для постачання населенню і ТКЕ зараз на рівні 4942 гривень за тис. куб. м, а для кінцевого споживача з урахуванням ПДВ та інших зборів - 6958 гривень за тис. куб. м.

Підвищення цін на газ для населення було однією з головних вимог МВФ, прогрес у яких необхідний для нового траншу в рамках чинної кредитної програми або підписання нової.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram