ГоловнаПолітика

Суд щодо продовження арешту Савченко перенесли

Засідання перенесено на 9:30 25 жовтня.

Суд щодо продовження арешту Савченко перенесли
Фото: Сергей Нужненко

Шевченківський районний суд Києва переніс на 25 жовтня розгляд клопотання прокуратури про продовження арешту народного депутата Надії Савченко, передає Інтерфакс-Україна.

У вівторок адвокати Савченко, які 22 жовтня не прибули до суду і засідання було відкладено, попросили суд дати їм час для ознайомлення з матеріалами слідства. Суд оголосив перерву на кілька годин, після чого засідання продовжилося, але адвокати однаково наполягали на тому, що їм не надали достатньо часу і можливостей для ознайомлення з матеріалами справи.

Захисники Савченко заявили відвід судді, який був розглянутий з негативним для них результатом.

Потім суд продовжив розглядати клопотання про продовження арешту Надії Савченко. Але у зв'язку з тим, що її адвокати не з'явилися на продовження засідання, прокурори клопотали перед судом про залучення до розгляду цього питання державного адвоката з центру безкоштовної правової допомоги.

Суд задовольнив це клопотання і переніс засідання на 9:30 25 жовтня.

Водночас 24 жовтня Київський апеляційний суд (до реорганізації судів у рамках реформи - Апеляційний суд Києва розгляне скаргу захисту Савченко на рішення Шевченківського суду від 4 вересня про продовження їй терміну арешту до 30 жовтня, який зараз прокуратура знову просить продовжити.

Як відомо, наразі Савченко та її адвокати ознайомлюються з матеріалами так званої "справи Савченко - Рубана". 25 вересня Шевченківський суд відмовив у задоволенні клопотання прокуратури про обмеження для них термінів ознайомлення з матеріалами кримінальної справи 25 календарними днями.

Нагадаємо, 2 серпня 2018 року Генеральний прокурор Юрій Луценко оголосив про завершення слідства у справі Савченко-Рубана. Він зазначив, що слідство зібрало достатньо доказів підготовки підозрюваними теракту.

Головний військовий прокурор Анатолій Матіос очікує, що справу буде передано до суду в жовтні.

Володимир Рубан був затриманий 8 березня 2018 року на пункті пропуску біля виїзду з "ДНР". У меблях, які він перевозив у своєму автомобілі, знайшли велику кількість зброї. 9 березня йому було пред'явлено про підозру в підготовці масових терактів.

За даними слідства, Рубан готував замах на президента Петра Порошенка, керівників силових структур та інших державних діячів. Зокрема, планувалося, що в урядовому кварталі будуть обстріляні з гранатометів, мінометів і стрілецької зброї будівлі Верховної Ради, Адміністрації Президента і житлових будинків. Одночасно з цим повинні були підірвати гранати всередині парламенту і з застосуванням стрілецької зброї та вибухових пристроїв вбити державних діячів і народних депутатів, які будуть присутніми на засіданні ВР.

22 березня 2018 року після зняття недоторканності у цій самій справі була затримана депутат Верховної Ради Надія Савченко.

Їй закидають змову з метою силового захоплення влади (ч. 1 ст. 109 КК), підготовку до силового захоплення влади (ч. 1 ст. 14, ч. 2 ст. 28, ч. 1. ст. 109 КК), підготовку замаху на життя президента України, народних депутатів, прем'єр-міністра, членів Кабміну та інших політиків (ч. 1 ст. 14, ч. 2 ст. 28, ст. 112 КК), підготовку до теракту (ч. 1 ст. 14, ч. 3 ст. 258 КК), сприяння терористичній організації "ДНР" (ч. 1 ст. 258-3), незаконне поводження зі зброєю (ч. 1 ст. 263 КК).

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram