ГоловнаПолітика

Ощадбанк відреагував на розслідування НАБУ про розкрадання 20 млн доларів

У справі про розкрадання коштів Ощадбанку затримали сина нардепа Березкіна.

Ощадбанк відреагував на розслідування НАБУ про розкрадання 20 млн доларів
Фото: Сергей Нужненко

З 2015 року Ощадбанк проводить активну претензійно-позовну роботу з повернення боргів групи "Креатив".

Про це повідомила прес-служба фінустанови у відповідь на інформацію про розслідування НАБУ з приводу розкрадання 20 млн доларів.

"З 2015 року Ощадбанк проводить активну претензійно-позовну роботу з повернення боргів групи "Креатив". Загалом банком подано до судів загальної юрисдикції 23 позовні заяви про стягнення заборгованості з групи компаній "Креатив" та їх поручителів - фізичних осіб Березкіна М.С. і Давидова Ю.Г. Отримано 11 судових рішень про стягнення заборгованості з боржників і поручителів на користь Ощадбанку, які набули чинності, - на загальну суму 212 700 000 дол. США, 12,7 млн євро і 255 млн грн", - відзначили в банку.

У банку додали, що під час слідства детективи НАБУ отримали висновки незалежних експертів, а саме Державної аудиторської служби України, якими встановлено відсутність порушень з боку банку за операціями, які є предметом досудового розслідування і призвели до заподіяння матеріальних збитків (збитків) банку.

Нагадаємо, 24 жовтня керівник САП Назар Холодницький направив генпрокурору подання на притягнення до кримінальної відповідальності народного депутата Станіслава Березкіна, який, за даними слідства, причетний до заволодіння 20 млн дол. Ощадбанку.

Повідомляли, що впродовж вересня 2013-го - січня 2014 року власники "Креатива", діючи за попередньою змовою з посадовими особами ПрАТ "Креатив", посадовими особами АТ "Ощадбанк", ТОВ "ЗМЖ", співробітниками ПАТ "Креатив Груп" і ТОВ "Кредитне брокерське Агентство", заволоділи грошовими коштами, отриманими "Креативом" в Ощадбанку за договором кредитної лінії на 20 млн доларів, що на момент скоєння злочину становило 160 млн грн.

Гроші були виділені, незважаючи на те, що у "Креатива" було забезпечення тільки під 7 млн доларів.

16 січня 2014 року, відразу після отримання грошей, їх вивели на рахунки компаній-нерезидентів з Белізу і Швейцарії під виглядом виконання контрактів з постачання масла. Пізніше за ці кошти бенефіціари нерезидента придбали корпоративні права "Чорноморгідрозалізобетон" і витратили на власні потреби.

Нагадаємо, в 2016 році Ощадбанк відсудив 25 млн гривень у Максима Березкіна - одного з колишніх топ-менеджерів і власників компанії "Креатив".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram