ГоловнаПолітика

Підвищення ціни на газ пов'язане зі старими боргами держави, - Герасимов

Без них не потрібна була б співпраця з МВФ і підвищення ціни як його результат, каже голова фракції БПП.

Підвищення ціни на газ пов'язане зі старими боргами держави, - Герасимов
Фото: solydarnist.org

Пряму відповідальність за підвищення цін на газ несуть «Батьківщина» і «Опозиційний блок» - Артур Герасимов

Рішення уряду про підвищення ціни на природний газ обумовлено необхідністю повертати Міжнародному валютному фонду борги колишніх прем'єр-міністрів Юлії Тимошенко і Віктора Януковича. Про це голова фракції Партії «Блок Петра Порошенка» Артур Герасімов заявив сьогодні журналістам під час брифінгу.

«Кабінет Міністрів, як орган, який згідно з Конституцією відповідає за соціально-економічний розвиток держави, в межах своєї компетенції прийняв рішення про підвищення ціни на газ. Реакція суспільства природна і зрозуміла, оскільки це рішення є непопулярним і болючим. Президент України поставив перед урядом жорстку вимогу - захистити людей, збільшити програму субсидій, розширити кількість коштів, що виділяються на цю програму, щоб не постраждала жодна українська родина, для якої це підвищення є критичним. Я вважаю, що уряду необхідно налагодити не тільки ефективну систему виплати субсидій, а й провести велику роз'яснювальну роботу для того, щоб дати відсіч тим популістам, які замість роботи над вирішенням конкретних проблем держави і людей намагаються заробити на цьому політичні дивіденди», - заявив Герасимов.

При цьому голова фракції БПП наголосив, що в ситуації, що склалася, є кілька принципових речей: «Підняття тарифів на газ є жорсткою вимогою продовження співпраці з міжнародними фінансовими організаціями. Поточний стан економіки України дозволив би обійтися без запозичень, якби не божевільна кількість старих боргів, пікові виплати яких припадають на 2019 рік. Найбільше приклалися до створення цієї боргової ями ті політичні сили, які сьогодні голосніше за всіх «захищають» українців. Це «Батьківщина» і «Опозиційний блок».

Артур Герасимов зазначив, коли Юлія Тимошенко була прем'єр-міністром України, вона додатково набрала і передала наступним поколінням для виплат $24 млрд. боргів.

«Янукович додав до цієї суми ще $41 млрд, і на час його втечі сумарний розмір гарантованого державного боргу становив $73 млрд. Найгірше, що значна частина цих коштів йшла на переплату за кабальними газовими контрактами Путіна-Тимошенко. Як ви розумієте, Кремль ці гроші витрачав на зброю, яким сьогодні вбиває громадян України. Тому пряму відповідальність за створення цієї боргової ями несуть саме «Батьківщина» і «Опозиційний блок»», - наголосив голова фракції.

Артур Герасимов також зазначив, що політичне рішення про вирівнювання цін на газ українського видобутку і імпортований газ прийняла саме Юлія Тимошенко 31 жовтня 2008 року, коли як прем'єр-міністр України вона поставила свій підпис під меморандумом з МВФ. Тим самим Тимошенко зробила це зобов'язанням Української держави.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram