ГоловнаПолітика

Тимошенко назвала 5 кроків для розвитку економіки

Вони, на думку депутата, допоможуть "побудувати гарну архітектуру нового суспільства".

Тимошенко назвала 5 кроків для розвитку економіки
Фото: Александр Прокопенко

Лідер «Батьківщини» Юлія Тимошенко назвала п'ять основних кроків для розвитку економіки України. Про це вона розповіла під час зустрічі зі студентами Кам'янець-Подільського національного університету імені Івана Огієнка.

Зокрема потрібно розвивати внутрішній ринок.

«Внутрішній ринок – це купівельна спроможність людей. Головний інвестор у країні – це людина, яка може щось купувати. Якщо людина не здатна купувати їжу, одяг, медикаменти, економіці немає куди це продавати. Треба створити внутрішній платоспроможний ринок», – пояснила Тимошенко.

Вона зауважила, що в доларовому обчисленні ВВП за 4,5 роки впав у 1,6 разу: «Економіка падатиме, якщо доходи будуть в 16 разів нижчі, ніж в об’єднаній Європі, і в 23-24 рази нижчі, ніж у США».

По-друге, треба докорінно поміняти грошово-кредитну політику.

«Нацбанк грубо запозичує гроші під 18% річних за умовно стабільного курсу валюти. Ця фінансова піраміда накопичила борг на рівні 84% ВВП. Усі запозичення у світі під державні гарантії і на держпотреби робляться під 1.5 – 3%, а в нас – 18%. За 4,5 роки з України витягнули майже 13 млрд дол. Стільки ми від МВФ отримали», – зазначила лідер "Батьківщини".

«Якщо змінимо систему, тоді повернемося до нормального кредитування економіки. Треба видалити з Нацбанку всі спекулятивні оборудки, які виснажують наш золотовалютний резерв і бюджет», – додала Юлія Тимошенко.

По-третє, в Україні вдвічі завищене податкове навантаження на бізнес: «У нас 60% економіки в тіні. Треба змінити податкову систему та поставити в правильну позицію щодо бізнесу».

Наступна складова – перейти до перероблення в Україні сировинної продукції.

«Ми отримуємо від експорту аграрної сировини 18 млрд євро на рік. Якщо переробляємо вдома сировину – 180 млрд від продажу готової продукції як всередині країни, так і за її межами. ВВП 112 млрд дол. (2017р.), а можемо тільки від аграрного сектору отримувати 180 млрд євро», – наголосила вона.

І остання, п’ята складова, усунути безконтрольність та безвідповідальність влади.

«Ми маємо все для того, щоб показати високий клас організації свого життя. Ми можемо робити зміни. У нас є всі шанси побудувати красиву архітектуру нового суспільства», – переконана лідер «Батьківщини».


Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram