ГоловнаПолітика

Україна може отримати $8 млрд після розблокування програми МВФ, - Аслунд

Україна і МВФ домовилися про нову програму stand-by.

Україна може отримати $8 млрд після розблокування програми МВФ, - Аслунд
Фото: pinchukfund.org

Нова програма від Міжнародного валютного фонду полегшить Україні доступ до фінансування в обсязі 8 мільярдів доларів, що дозволить утримувати досить стабільний курс гривні наступного року.

Про це аналітик американського центру Atlantic Council Андерс Аслунд розповів в інтерв'ю Українській службі «Голосу Америки».

"Україна, ймовірно, отримає два мільярди доларів від МВФ, два мільярди доларів від ЄС і Світового банку, уряд України, ймовірно, розмістить єврооблігації ще на два мільярди доларів, також державні компанії, ймовірно, розмістять євробонди на два мільярди доларів, або більше", - зазначив Аслунд.

За його словами, "цього має бути досить, щоб Україна утримувала досить стабільний обмінний курс наступного року".

Аналітик також підкреслив, що програма МВФ дозволить врегулювати два основні чинники, які викликали стурбованість спостерігачів - обмежені резерви центробанку і обмеженість бюджетних коштів.

Нова програма МВФ дозволить наростити валютні резерви центрального банку, обсяг яких зараз становить близько $16,6 мільярда, що, на думку аналітика, є "абсолютним мінімумом".

"Резерви виростуть до близько 25 мільярдів доларів. Це буде достатнім наступного року для України, коли відбудуться вибори", - зазначив Аслунд.

Нова програма "стенд-бай" прийшла на заміну програми розширеного фінансування EFF, обсяг якої було передбачено на рівні $17,5 мільярда, і яка повинна була закінчуватися в березні 2019 року. Нова програма розрахована до кінця року і це стане стабілізуючим фактором, на думку аналітика.

"З огляду на вибори, добре, що угода не буде закінчуватися в той же час, коли будуть проводитися президентські вибори ... Таким чином, той факт, що угода триватиме до кінця наступного року є стабілізуючим фактором", - наголосив аналітик.

Для того, щоб досягти домовленості про нову програму, Україна повинна виконати низку умов, нагадав дослідник.

"Перше - антикорупційний суд, законодавче рішення з якого прийняли в червні. Друге - збільшення цін на газ на двадцять три з половиною відсотки, що вводиться в дію зараз, і третя умова - це бюджет з обмеженим дефіцитом. А 2,3% ВВП є абсолютно прийнятним для МВФ".

Таким чином, тепер необхідно лише прийняти закон про бюджет, який Рада повинна проголосувати в остаточному читанні, а президент - підписати.

Програма stand-by, яка повинна замінити поточну програму розширеного фінансування (EFF), розрахована на більш короткі терміни (14 місяців) і традиційно висуває меншу кількість вимог для отримання грошей.

Нинішня програма МВФ щодо кредитування економіки України з використанням механізму розширеного фінансування почалася в березні 2015 року і мала тривати до березня 2019 року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram