ГоловнаПолітика

Вселенський патріарх пообіцяв не відступати в питанні автокефалії для України

"Подобається чи ні нашим російським братам, рано чи пізно вони підуть рішенням Вселенського патріарха".

Вселенський патріарх пообіцяв не відступати в питанні автокефалії для України
Вселенский Патриарх Варфоломей
Фото: novinite.ru

Вселенський патріарх Варфоломій не збирається відступати в питанні автокефалії української церкви, незважаючи на тиск.

Цю заяву він зробив у неділю, виступаючи на засіданні міського правління грецької діаспори в Константинополі, присвяченому на 150-річчя від дня заснування громади Ферікою, йдеться на сайті Orthodoxia.info.

Патріарх прояснив, що привілеї Вселенського патріархату засновані на рішеннях і канонах Вселенських соборів і є обов'язковими для всіх в православ'ї.

"Подобається чи ні нашим російським братам, рано чи пізно вони підуть рішенням, які прийняв Вселенський патріарх, тому що у них немає іншого вибору", - сказав патріарх Варфоломій.

Користуючись нагодою, він також сказав грекам Константинополя, що прекрасно знає про "добре оплачувані статті" і про "чорну пропаганду" з боку РФ, яка спрямована проти Вселенського патріархату. "Бог дав нам два вуха, щоб слухати з усіх боків", - сказав він з посмішкою.

Нагадаємо, 11 жовтня синод Вселенського патріархату зняв анафему з предстоятелів УПЦ КП Філарета і УАПЦ Макарія, а також прийняв рішення припинити дію указу 1686 року про дозвіл на висвячення київського митрополита Московським патріархом, яке в Росії вважають передачею канонічної території України.

Рішення Синоду відкривають дорогу для надання Томосу про автокефалію після об'єднавчого собору УПЦ КП, УАПЦ та УПЦ МП.

15 жовтня Синод РПЦ в Мінську заявив про повний розрив спілкування з Вселенським патріархатом. Це рішення означає, що священики РПЦ не зможуть здійснювати спільні богослужіння з представниками Вселенського патріархату, а миряни не зможуть причащатися в храмах Вселенського патріархату.

Голова Відділу зовнішніх церковних зв'язків Московського патріархату митрополит Волоколамський Іларіон назвав Варфоломія розкольником.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram