ГоловнаПолітика

З'явився український переклад обґрунтування приналежності України до Вселенського патріархату

Московський патріархат "анексував" Київську митрополію в 1686 році.

З'явився український переклад обґрунтування приналежності України до Вселенського патріархату
Фото: Сергей Нужненко

Київська православна богословська академія переклала українською мовою дослідження "Вселенський престол і українська церква", в якому обґрунтована канонічна приналежність України до Вселенського патріархату.

У дослідженні, яке засноване на вивченні архівних документів, йдеться, що Вселенський патріархат ніколи не передавав Київську митрополію Московському патріархату. Канонічні кордони Російської церкви були визначені в 1589 році, коли вона була підвищена до статусу патріархату, і ніколи не змінювалися ніяким патріаршим або Синодальним томосом. Київська митрополія ніколи не входила в ці кордони.

Київська митрополія існувала з часу її створення єпархією Вселенського престолу, і кожен митрополит Київський отримував хіротонію від патріарха Константинопольського аж до 17 століття.

У 1686 році Вселенський патріарх Діонісій IV під жорстким тиском дозволив патріарху Московському висвячувати митрополита Київського, починаючи з Гедеона.

Документ, згідно з яким патріарх Московський отримав цей дозвіл, називається "Грамотою про передачу". Але згідно з тодішньою термінологією слово "передача" має на увазі "дозвіл" на хіротонію, а ніяк невключення канонічної території в іншу автокефальну церкву.

Цей дозвіл було видано з міркувань ікономії (практичної користі) з огляду на велику відстань між Києвом і Константинополем і війни між двома царствами.

Характеристика Київської митрополії як "підданої" патріарху Московському, яка трапляється в цьому акті, пояснюється там же і буквально означає "висвячувати в ньому митрополита".

Московський патріархат розумів це, але ніколи не дотримувався зазначених умов, бажаючи включити Київську митрополію і Україну в свою канонічну юрисдикцію.

Вселенський патріархат через важкі історичні обставини довгий час замовчував порушення, хоча ніколи про них не забував.

Про це свідчить, наприклад, надання автокефалії Польській церкві в 1924 році. У відповідному томосі йдеться, що це рішення засноване на тому, що Польща в церковному відношенні входить в Київську митрополію, яка в свою чергу перебуває під владою Вселенського патріархату.

Надання автокефалії Польській церкви взяли всі православні церкви, крім Російської. Відповідно, всі вони визнали суверенне право Вселенського патріархату над Київською митрополією.

"Таким чином, Вселенський патріархат має право і зобов'язаний проявляти належну материнську турботу про Українську церкву в будь-якій ситуації, коли вважатиме за потрібне", - йдеться в дослідженні.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram