ГоловнаЕкономікаФінанси

Україна після оголошення нової програми МВФ почала підготовку до розміщення єврооблігацій

Планують розмістити 10-річні папери в доларах.

Україна після оголошення нової програми МВФ почала підготовку до розміщення єврооблігацій
Фото: Макс Левин

Україна після оголошення нової програми Міжнародного валютного фонду почала підготовку до розміщення єврооблігацій.

За даними "Інтерфаксу-Україна", заплановано розмістити 10-річні папери в доларах. Також може розглядатися додаткове розміщення 5-річного траншу.

Зустрічі з інвесторами пройдуть у Лондоні і США, road show стартує 23 жовтня.

Організаторами призначено BNP Paribas, Citi, Goldman Sachs і J.P. Morgan.

В.о. міністра фінансів Оксана Маркарова наприкінці минулого тижня повідомила, що Україна зберігає плани здійснити у 2018 році зовнішні запозичення майже на $2 млрд, які планувалися на першу половину цього року. Один з варіантів - розміщення євробондів.

Нагадаємо, у вересні 2017 року Україна розмістила 15-річні єврооблігації на $3 млрд із прибутковістю 7,375%. Організаторами були BNP Paribas, Goldman Sachs і JP Morgan. Одночасно з розміщенням нового випуску Мінфін України викупив єврооблігації з погашенням у 2019-му і 2020 роках на загальну суму $1,576 млрд. Торішня угода стала першим ринковим розміщенням для України з 2013 року.

У 2014-2016 роках Україна щорічно розміщувала 5-річні єврооблігації обсягом $1 млрд. Боргові папери були гарантовані США, що дозволяло країні позичати за рекордно низькими ставками.

19 жовтня 2018 року Кабінет Міністрів вирішив підвищити ціну на газ для населення на 23,5%, після чого МВФ оголосив про попередню домовленість з приводу нової 14-місячної програми підтримки економічної політики stand-by (SBA) обсягом $3,9 млрд, яка замінить нинішню програму розширеного фінансування (EFF).

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram