ГоловнаПолітика

Справа Кернеса: пауза, чи фінал

10 серпня Київський районний суд Полтави закрив справу проти міського голови Харкова Геннадія Кернеса, яку розглядали три роки. Причиною закриття справи стала неявка прокурорів до суду. LB.ua нагадує читачам хто такий Кернес та у чому його звинувачувала Генеральна прокуратура.

Фото: Макс Левин

Три важкі статті

Генеральна прокуратура звинувачувала Геннадія Кернеса та двох його охоронців у погрозах вбивством, викраденні та катуванні двох активістів Майдану – Олександра Кутяніна та Сергія Ряполова.

Першим про зникнення активістів повідомив депутат Харківської облради від “Батьківщини” Іван Варченко. Він стверджував, що викрадення сталось 25 січня 2014 року біля готелю “Національ” у Харкові. За його словами Кернес організував побиття активістів Майдану через те, що вони фільмували номери автівок його друзів.

Пізніше, один з постраждалих Сергій Ряполов заявив журналістам “ТСН”, що Кернес особисто зламав йому ніс, коли намагався дізнатись, “коли і куди приїде “Правий сектор”.

Потерпілий Сергій Ряполов
Фото: Кадр відео Радіо Свобода
Потерпілий Сергій Ряполов

Прокуратура ж у 2014 році не підтвердила зникнення двох активістів. Однак, через рік ГПУ таки повідомили Кернесу про підозру. 

Варто нагадати, що під час “Євромайдану” Геннадій Кернес був членом “Партії регіонів”. Він відверто висловлювався проти Революції Гідності та, за свідченнями деяких харківчан, нібито доклав руки до організації Антимайдану і фінансуванні тітушок у Харкові.

Зокрема, харківські активісти звинувачували Геннадія Кернеса та Михайла Добкіна в організації мітингу Антимайдану, який закінчився побиттям євромайданівців 1 березня 2014 року. Тоді, під Харківською ОДА постраждало мінімум 30 людей.

Фото: Предоставлено Игорем Балутой

ГПУ, однак, не знайшли фактів, які б підверджували, що Добкін і Кернес фінансували і організовували цей мітинг. 

Свідки все забули, прокурори захворіли

Справу Кернеса слухали у суді три роки. Засідання часто переносили через різноманітні причини.

Так, 2 квітня цього року в суд не з’явились 15 свідків обвинувачення. Пізніше, привідом доправили до суду четверо з них, але ті раптом заявили, що “нічого не пам’ятають”.

Причиною ж закриття справи стало те, що прокурори перестали з’являтись в суді. 7 разів поспіль сторона обвинувачення ігнорувала засідання. 

Адвокати Кернеса стверджують, що намагались зв’язатись з усіма 19-ма прокурорами, що працювали над справою, але ніхто з них не вийшов на контакт. 

Заступниця генпрокурора Анжела Стрижевська у свою чергу пояснила, що початково у справі дійсно була визначена група прокурорів з 19 осіб, однак після початку розгляду справи у суді, з групи виділили лише двох прокурорів, які мали представляти обвинувачення.

Анжела Стрижевська
Фото: sud.ua
Анжела Стрижевська

За словами Стрижевської обоє прокурорів одночасно захворіли,тому й пропустили 7 засідань.

Зрештою, в ГПУ перевели стрілки на суддю Андрія Антонова. Генпрокурор Юрій Луценко назвав закриття справи “дембельським акордом” судді, адже незабаром Антонов йде з суддівської системи. 

Кернес-хамелеон і “помста Авакова" 

Сам Кернес називав справу проти себе політичною розправою міністра МВС Арсена Авакова та близького до міністра депутата від “Народного Фронту” Антона Геращенка, який доречі виступав свідком обвинувачення у справі.

Колишня дружина Геращенка Вікторія Грецька-Миргородська також свідчила у суді, але зі сторони захисту. Вона заявляла, що справу проти Кернеса придумав Геращенко для того, щоб втертись в довіру до Арсена Авакова та потрапити в його орбіту.

Аваков і Геращенко давні колеги Кернеса. Геращенко три роки працював його помічником, а Аваков у певний період часу був хорошим другом Кернеса і навіть його бізнес-партнером. У 2004 вони разом підтримували Помаранчеву революцію.

Аваков та Кернес під час Помаранчевої революції
Фото: Glavcom.TV
Аваков та Кернес під час Помаранчевої революції

Однак, у 2006 Кернес був обраний в Харківську міськраду по спискам “Партії регіонів”, а Аваков залишався в “Нашій Україні” до 2010 року, коли перейшов у “Батьківщину” і опинився в опозиції. 

В Кернеса взагалі є особливий дар швидко “перевзуватись” та радикально змінювати переконання.

Так сталось й під час останньої Революції. Кернес критикував дії майданівців та опозиції аж поки та не стала владою. Після чого він став проявляти неабияку лояльність до команди Петра Порошенка та його особисто.

В останньому інтерв’ю LB.ua Геннадій Кернес солодко розхвалював Петра Порошенка та підвердив, що вважає другий термін Порошенка цілком реалістичним.

Фото: Макс Левин

А підтримка мерів є важливим чинником проведення президентськоі кампанії Петра Порошенка. Тим паче, коли йдеться про «непрості», але електорально чисельні регіони. Як от Харківський. Де минулого разу Кернес, замість підтримати своїх колишніх побратимів із «Оппоблоку» зробив ставку на компромісно налаштоване «Відродження», що й забезпечило команді Віталія Хомутинніка значну частину результату.

Як раніше писала шеф-редактор Lb.ua Соня Кошкіна, станом на весну Банкова планувала будувати виборчу кампанію Порошенко зі ставкою на “трьох китів”: мерів, мажоритарників та успіхів армії.

Видається, пазл починає складатися. В тому числі і з цієї причини у «щире обурення» Юрія Луценко (який до обрання на посаду очільника ГПУ керував президентською фракцією в ВР) щодо рішення судді Антонова мало хто повірив. 

Зараз ГПУ обіцяє оскаржувати вирок Київського райсуду Полтави.

Тереза ЛащукТереза Лащук, журналістка
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram