ГоловнаПолітика

У США закликали Росію негайно звільнити Сенцова і всіх українських політв'язнів

У червні Гельсінська комісія закликала Трампа звернутися до Путіна з вимогою звільнити Сенцова.

У США закликали Росію негайно звільнити Сенцова і всіх українських політв'язнів
Фото: LB.ua

Гельсінська комісія США (Комісія з безпеки і співробітництва в Європі) у п'ятницю вкотре закликала Росію негайно звільнити та повернути в Україну Олега Сенцова і всіх українських політв'язнів, які незаконно утримуються в Росії.

Про це організація повідомила в Twitter.

"У той час як політичний в'язень Олег Сенцов бореться за своє життя, ми акцентуємо увагу на озвученому нами в червні заклику до негайного звільнення Сенцова і повернення всіх українських політв'язнів, які незаконно утримуються в Росії", - йдеться у повідомленні.

Гельсінська комісія в червні закликала президента США Дональда Трампа звернутися до президента Росії Володимира Путіна з вимогою звільнити українського режисера Олега Сенцова з незаконного ув'язнення.

Раніше сьогодні Європейський союз закликав Росію надати Сенцову належне лікування. Представництво ЄС наголосило, що очікує від Росії дотримання міжнародних стандартів прав людини, а також негайного звільнення всіх незаконно утримуваних в Росії та анексованому Криму громадян України.

Нагадаємо, в травні Сенцов оголосив голодування, яке має намір продовжувати до звільнення всіх політв'язнів українців, утримуваних в Росії.

Напередодні Сенцов через адвоката передав листа своїй сестрі Наталії Каплан, де повідомив про свій важкий стан. Український омбудсмен Денісова повідомила, що готова терміново летіти в Москву і обговорювати будь-які умови звільнення режисера, а також його транспортування медичним літаком.

Російський омбудсмен Тетяна Москалькова пообіцяла записати відео з політв'язнем, щоб довести його "стабільний стан", але замість цього надіслала Денісовій три його фотографії.

Управління ФСВП Росії по Ямало-Ненецькому автономному округу повідомило, що сьогодні Сенцова відвідали правозахисники. Під час розмови ніяких скарг від засудженого не надходило. На пропозицію представників громадських організацій щодо переведення його в муніципальну лікарню Олег Сенцов відповів відмовою, посилаючись на те, що хворим себе не вважає.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram