ГоловнаПолітика

Україна подала в ЄСПЛ позов проти Росії про порушення прав українських політв'язнів

У заяві описані порушення щодо 71 політв'язня.

Україна подала в Європейський суд з прав людини позов проти Росії щодо порушення прав українських політичних в'язнів.

Про це повідомив заступник міністра юстиції - уповноважений у справах ЄСПЛ Іван Ліщина.

"Ми щойно подали нову міждержавну заяву в Європейський суд з прав людини щодо українських політв'язнів Кремля", - написав він у фейсбуці.

За словами заступника міністра юстиції, в заяві описано порушення щодо 71 політв'язня.

Зокрема, уряд України заявляє про системні порушення з боку Російської Федерації конвенції про захист прав людини та основних свобод, а саме: ст. 3 (заборона тортур і поводження, що принижує гідність), ст. 5 (особиста свобода), ст. 6 (справедливий суд), ст. 8 (повага до особистого і сімейного життя), ст. 10 (свобода висловлення), ст. 13 (ефективний засіб захисту), ст. 18 (заборона використання дозволених Конвенцією обмежень прав для цілей, крім тих, для яких вони були передбачені) щодо громадян України, яких Росія переслідує з політичних мотивів.

Також Ліщина зазначив, що стосовно Станіслава Клиха, Володимира Балуха, Еміра-Усейна Куку і Сергія Литвинова додатково подані заяви за Правилом 39 про надання належного медичного забезпечення та інформації про стан здоров'я.

Нагадаємо, наприкінці червня ЄСПЛ об'єднав провадження проти Росії щодо Криму і Донбасу. Європейський суд з прав людини розглядає кілька справ "Україна проти Росії", зокрема, за статтями про право на життя, катування, позбавлення волі та право на справедливий суд. Зокрема, у перших двох справах Україна звинувачує РФ у незаконній анексії Криму і контролі над бойовиками на Донбасі. В інших справах на РФ покладають відповідальність за порушення прав людини в Криму і на окупованому Донбасі.

Крім того, на розгляді Європейського суду з прав людини перебувають чотири тисячі позовів громадян, пов'язаних з подіями в анексованому Росією Криму та на Донбасі.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram