ГоловнаПолітика

Суд над Януковичем перейшов до стадії дебатів

Колишньому президентові скоро оголосять вирок.

Суд над Януковичем перейшов до стадії дебатів
Фото: стоп-кадр видео

Оболонський районний суд Києва скасував допит свідків і перейшов до судових дебатів у справі колишнього президента Віктора Януковича, обвинуваченого в державній зраді.

Про це заявив головуючий суддя Владислав Дев'ятко.

На засіданні у вівторок, 17 липня, між судом, адвокатами Януковича і прокурорами виник конфлікт, оскільки захист екс-президента вимагав негайно допитати за допомогою відеозв'язку з анексованого Росією Криму трьох нових свідків - колишніх охоронців Януковича.

Зокрема, адвокат Віталій Сердюк самовільно розпорядився почати допит свідків, що викликало протест прокурора і суддів.

У зв'язку з цим суддя Дев'ятко вирішив скасувати подальші суперечки і перейти до дебатів. Він зазначив, що суд триває більш ніж рік, за цей час було допитано 52 свідки, з яких 15 - свідки захисту, що є достатньою кількістю.

Суддя постановив негайно перейти до судових дебатів.

"Судові дебати оголошую відкритими", - заявив Дев'ятко.

Це рішення викликало обурення з боку адвокатів Януковича. Проте суд заявив, що дебати відбудуться 30 липня, і в разі неявки захисників підсудного йому буде призначено держадвоката.

Нагадаємо, суд намагався перейти до дебатів у справі ще 3 травня, але повернувся до допитів свідків за клопотанням захисту. Очікують, що розгляд справи завершиться на початку серпня.

Януковичу інкримінують те, що 1 березня 2014 року, перебуваючи на території РФ, він вчинив держзраду, звернувшись з письмовою заявою до президента РФ з проханням використовувати російські війська на території України. Згодом це призвело до втрати Україною Криму та об'єктів держвласності на суму понад трильйон гривень.

Колишнього президента звинувачують у зраді (ч. 1 ст. 111 КК), пособництві в сепаратизмі (ч. 5 ст. 27, ч. 3 ст. 110 КК) і пособництві у веденні агресивної війни (ч. 5 ст. 27, ч. 2 ст. 437 КК).

Януковича судять заочно, оскільки він переховується від правосуддя на території Росії.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram