ГоловнаПолітика

Герман у суді над Януковичем заявила, що він не винен

"Єдиною його провиною було, що не вмів він розмовляти з людьми. Не вміли донецькі зрозуміти, яке важливе слово"

Колишня радниця екс-президента Віктора Януковича Ганна Герман у вівторок, 26 червня, прийшла в Оболонський районний суд Києва дати свідчення як свідок захисту у кримінальному провадженні про державну зраду Януковича.

Під час промови вона заявила, що Янукович не винен і вона не вважає його зрадником.

"Думаю, що справедливий суд виправдає Януковича! Тому що він тільки доброго хотів для України. Ви запитайте в будь-кого - тоді жилося краще", - заявила вона.

"Якщо цей [Оболонський] суд піддасться тиску і прийме рішення, що Янукович - державний зрадник, тоді він має право піти у міжнародні суди (а у світі є справедливі суди) - і він доб'ється суду. Але він повинен постати перед цим судом", - заявила Герман.

Колишня депутатка повідомила, що Янукович також може домогтися визнання незаконним рішення Верховної Ради про його відсторонення з посади, оскільки в момент голосування він перебував на території України.

"Коли поставили на голосування цей законопроект, я зателефонувала Віктору Федоровичу. Оскільки напередодні ввечері він мені дзвонив із вертольота і говорив: "Аню, я виїжджаю на схід України, я хочу об'їздити схід України і поспілкуватися з людьми, я хочу заспокоїти людей". Знаючи, що він у Харкові, я набрала його, це був ранок, він був у цей час в готелі. Це був ранок того дня, коли в Раді відбувалося це голосування... Я кажу - ви знаєте, що у Верховній Раді зараз поставили питання про те, що ви покинули країну? А він каже: "Как?" Коли було щось несподіванкою, він переходив на російську мову, навіть зі мною, хоча зі мною він говорив по-українськи. Він каже: "Ань, ну как, я же в Харькове! Ты им скажи, что нельзя это голосовать!" - розповіла Герман.

Колишній депутат згодна, що цей проект голосувати не можна було. Він вважає, що "прийде час і це дасть можливість Януковичу сказати: я досі легітимний".

Коментуючи відмову Януковича від підписання Угоди про асоціацію з Євросоюзом, який спровокував масові протести і, врешті, призвів до його втечі з країни, Герман сказала, що її шеф намагався таким чином виторгувати в ЄС кращі умови.

"Час показав, що Янукович мав рацію. Єдине, що він не вмів і не міг пояснити людям цього. Віктор Федорович не був добрим спікером, ми це знаємо. Як менеджер він був дуже хороший, він знав економіку, але йому складно давалося розмовляти з людьми. Якби він вчасно, не останньої миті, а скажімо за півроку, підготував громадську думку, переконав людей, що потрібно почекати і виторгувати кращі умови, а потім підписати, я думаю, що тієї катастрофи, яка сталася в Україні, не сталося б. Єдиною його провиною тут було, що не вмів він розмовляти з людьми. Не вміли донецькі зрозуміти, яке важливе слово", - заявила Герман.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram