ГоловнаПолітика

У Донецькій області відновили Карлівську насосну станцію, закриту в 1988 році

Проект фінансував Червоний хрест.

У Донецькій області відновили Карлівську насосну станцію, закриту в 1988 році
Фото: dn.gov.ua

У Донецькій області відновили Карлівську насосну станцію, закриту в 1988 році. Вона буде частиною аварійної системи водопостачання Покровського району з населенням 253 тисячі осіб.

Церемонія відкриття відбулася у вівторок, 26 червня, за участю заступника голови Донецької ОДА Ігоря Стокоза, в.о. гендиректора "Води Донбасу" Олександра Євдокімова і голови делегації Міжнародного комітету Червоного хреста в Україні Алана Ешліманна, повідомляється на сайті ДонОДА.

Як правило, схеми водопостачання населених пунктів передбачають наявність як основного, так і резервного джерела подання води.

Багато фільтрувальних станцій "Води Донбасу", які отримують воду з каналу Сіверський Донець - Донбас, мають резервні водосховища, тому, в разі надзвичайних ситуацій водопостачання споживачів не припиняється. Однак резервні водосховища є не скрізь - Червоноармійська і Великоанадольська фільтрувальні станції, які отримують воду по Південнодонбаському водопроводу з каналу, змушені працювати без резерву. У мирний час ця проблема не була так помітна, але в 2014 році з початком бойових дій і пошкодженням каналу Сіверський Донець - Донбас, єдиного джерела води для цих фільтрувальних станцій, питання резервного водосховища постало вкрай гостро.

У разі екстреної необхідності воду для фільтрувальних станцій можна брати з Карлівського водосховища (її вистачить приблизно на 3 місяці роботи в аварійному режимі). Однак гідровузол і насосна станція була закрита ще в 1988 році і до того ж отримали пошкодження під час бойових дій. На Карлівській насосній станції була зруйнована покрівля і перекриття машинного залу. Були відсутні вікна, двері, вантажопідйомний механізм, технологічні трубопроводи і обладнання.

Тому влітку 2017 року за гроші Червоного хреста були розпочаті відновлювальні роботи, які завершилися в кінці червня.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram