ГоловнаПолітика

Для протидії Росії Україна повинна постійно пропонувати конкретні дії, - Данило Лубківський

Того, що зараз робиться, мало, вважає він.

Для протидії Росії Україна повинна постійно пропонувати конкретні дії, - Данило Лубківський
Фото: Wikipedia

«Нам потрібно постійно працювати над тим, щоб посилювати тиск на Росію. Нинішній уряд Канади в Групі Семи створює можливість для пропозицій нових ідей», - заявив в ефірі телеканалу «Еспресо» 11 грудня Данило Лубківський, заступник міністра закордонних справ України і дипломатичний радник прем'єр-міністра України Арсенія Яценюка в 2014-2016 роках.

На його думку, для протидії Росії Україна зобов'язана постійно пропонувати конкретні дії: «Те, що зараз, - мало». Він наголосив, що Україні слід активніше залучати своїх партнерів до мирного врегулювання.

Данило Лубківський нагадав, що в 2014 році, коли на посаді прем'єр-міністра був Арсеній Яценюк, а Міністерство закордонних справ очолював Андрій Дещиця, «разом із західними партнерами був заснований Женевський формат»: «На мій погляд, це був оптимальний формат переговорів з Росією за участю Сполучених Штатів і Європейського Союзу, тільки набирав силу. Втім, після обрання Президентом Петра Порошенка, цей формат - я так розумію, за рекомендацією міністра закордонних справ Павла Клімкіна - змінено на формат Нормандський ... Не будемо критикувати те, що є, але реально оцінювати, до якого переговорного стану дійшла ця ситуація», - зазначив Данило Лубківський.

Сьогодні, вважає дипломат, до наявних переговорних форматів варто додавати нові інструменти. На думку Лубківського, в рік, коли Канада головує в Групі Семи, варто спробувати створити міжнародний гуманітарний майданчик, зосереджений на такій фундаментальній сфері, як дотримання прав людини на території окупованого Криму та на окупованих територіях Донбасу.

«По-перше, треба діяти, щоб об'єднати обидві теми в гуманітарній площині. Агресор той самий, природа агресії - і сама природа порушень прав людини теж. На рівні уповноважених представників держав-членів Групи Семи, Європейського Союзу та НАТО важливо забезпечити вироблення пропозицій щодо реакції на найбільш значущі і резонансні порушення. Немає ілюзій, це - складні завдання, але над цим треба працювати», - зазначив Лубківський.

За його словами, потрібна систематизація цієї роботи: «Нам треба формувати широкий фронт тиску на агресора. Якщо вдасться вибудувати роботу, яка буде мати широкий міжнародний фронт, тоді, звичайно, зросте можливість для впливу на Кремль», - сказав Данило Лубківський.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram