ГоловнаПолітика

Кличко випробував один із польських трамваїв PESA, закуплених Києвом наприкінці 2017 року

"Столична влада робить усе, щоб пересуватися Києвом громадським транспортом було комфортно всім".

Кличко випробував один із польських трамваїв PESA, закуплених Києвом наприкінці 2017 року
Фото: \kiev.klichko.org

Мер Києва Віталій Кличко проїхався на одному з трамваїв PESA польського виробництва, закуплених у рамках оновлення транспортного парку столиці.

Кличко нагадав, що за минулі роки столиця закупила майже 100 автобусів, понад 100 тролейбусів і 45 трамваїв. Наприкінці грудня Київ отримав чергову партію сучасних польських трамваїв PESA 5-го покоління з 100% низькою підлогою, кондиціонерами, Wi-Fi. Більшість із них уже курсує на Борщагівській лінії швидкісного трамвая.

«Я дуже радий сьогодні представити нові трамваї.

Оновлення рухомого складу транспорту - один з пріоритетів для столичної влади, - зазначив Кличко. - Зараз ми їдемо в трамваї 5-го покоління. Він відповідає всім європейським вимогам. І такий сучасний транспорт, як зараз на Борщагівській лінії, повинен курсувати на всіх трамвайних маршрутах міста», - зазначив Віталій Кличко.

Щоб запустити нові трамваї в інших районах, необхідно перекласти трамвайні колії. На кількох маршрутах, за словами мера, це буде зроблено вже цього року.

Зокрема, передбачена реконструкція трамвайної лінії на Подолі, на Лівому березі, реконструкція трамвайних переїздів. Мер зазначив, що саме після цього будуть закуповувати нові трамваї. Всього в Києві рухомий склад трамваїв - близько 400 одиниць.

Віталій Кличко також розповів, що нові трамваї PESA вже почали оформляти портретами видатних українців, киян. Зокрема: Анни Київської, Ярослава Мудрого, Сержа Лифаря, Владислава Городецького, Казимира Малевича, Івана Фундуклея, Марії Заньковецької, Олександра Вертинського та інших. Крім того, в кожному трамваї встановлено відеоекран, на якому демонструватимуть короткий відеоролик про ту чи іншу видатну особистість. «Це буде цікаво і корисно як киянам, так і туристам. Адже це - історія нашого міста», - підкреслив київський міський голова. Першими на маршрут вже виходять "Анна Київська" і "Ярослав Мудрий".

Віталій Кличко також розповів, чим обумовлений вибір саме трамваїв польського виробництва. «Одна з домовленостей з польською стороною - відкрити сервісний центр у Києві, а згодом і збирати трамваї в столиці. Це - робочі місця для киян, це інвестиції і це трамваї, на яких буде написано «Зроблено в Києві», - додав мер столиці. Крім того, зазначив він, зі Львова до Києва мали надійти закуплені трамваї, проте терміни їх постачання постійно змінюються. «Вони вже повинні були їздити Києвом, але ми все ще чекаємо, коли ж ці трамваї прибудуть у столицю», - сказав київський міський голова.

Віталій Кличко також зазначив, що щодня пасажиропотік на Борщагівській лінії швидкісного трамвая становить 160 тисяч осіб. Зараз триває капітальний ремонт станцій на цій лінії.

Резюмуючи, мер зазначив, що столична влада робить усе, щоб пересуватися Києвом громадським транспортом було комфортно всім, в тому числі маломобільним групам населення. Наприклад, у 2016 році було встановлено 18 підйомників для маломобільних груп населення на 5 станціях Борщагівської лінії швидкісного трамвая. Крім того, торік було проведено тендер на закупівлю підйомників для пасажирів з обмеженими фізичними можливостями. У 2017 році вже встановлено 2 комплекти підйомників на ст. «Польова».

Також передбачені кошти на розробку техніко-економічного обґрунтування продовження Борщагівської лінії швидкісного трамвая до Палацу спорту. Зокрема, в планах будівництво 9 нових станцій швидкісного трамвая.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram