ГоловнаПолітика

Парубій заявив про неприпустимість компромісів щодо мовного питання в законі про освіту

"Це питання існування і майбутнього держави".

Парубій заявив про неприпустимість компромісів щодо мовного питання в законі про освіту
Фото: Макс Требухов

Спікер Верховної Ради Андрій Парубій заявив про тверду позицію щодо мовного питання в законі про освіту.

Про це він сказав під час зустрічі з президентом Світового конгресу українців Євгеном Чолієм, повідомляє прес-служба Ради.

"У питаннях мови ми не будемо йти на жодні компроміси, ми будемо стояти твердо і не будемо змінювати сьому статтю закону "Про освіту". Сотні років Україна зазнавала русифікації, тому в питанні мови, питанні національної ідентичності ми не будемо йти на жодні поступки", - заявив Парубій.

Він підкреслив, що незнання української мови є дискримінацією українців, їхнього права на роботу, обмеження права на навчання та перспективи в Україні.

Водночас, Парубій допустив можливість продовження перехідного періоду вивчення мов нацменшин або відтермінування введення в дію закону про освіту.

Також голова Ради зазначив, що у жодній країні світу немає таких ліберальних законів про освіту, навіть в цій редакції, і резюмував, що "це - питання існування та майбутнього держави".

Нагадаємо, 5 вересня Верховна Рада 255 голосами прийняла закон "Про освіту", який, зокрема, регулює питання використання української мови у сфері освіти. 28 вересня закон набув чинності.

Закон передбачає, що діти, які підуть до школи з 1 вересня 2018 року, будуть мати можливість навчатися рідною мовою тільки в початковій школі - перші чотири роки. З п'ятого класу всі предмети повинні викладатися українською мовою.

Офіційні органи низки країн, які мають велику діаспору в Україні, висловили протест через цю норму.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram