ГоловнаПолітика

Суд відмовився відпустити на поруки фігурантів справи про теракт під Радою

Крайняк і Гуменюк перебувають у СІЗО вже 2 роки, 2 місяці і 22 дні.

Шевченківський суд Києва 22 листопада продовжив утримання під вартою Ігоря Гуменюка та Сергія Крайняка, обвинувачених в теракті під Верховною Радою 31 серпня 2015 року.

Як повідомляє Цензор.НЕТ, депутат Київської міськради від ВО "Свобода" Володимир Назаренко намагався взяти хлопців на поруки. Але йому відмовили, оскільки він не подав суду письмового зобов'язання, що ручається за їхню поведінку. Також було зазначено, що одного поручителя досить, якщо ця людина варта особливої довіри, але суд у випадку з Назаренком у цьому не переконався.

Фото: Цензор.НЕТ

Адвокати вкотре просили замінити СІЗО на домашній арешт. Але суд вирішив, що ризики в поведінці обвинувачених залишаються високими і немає факторів, які стримували б їх від ухилення від правосуддя. Обидва неодружені, під час затримання не були офіційно працевлаштовані. Родинні зв'язки і наявність місця прописки суд не вважає стримувальними факторами.

Також суд зазначив, що в разі звільнення є ризик, що обвинувачені можуть впливати на свідків і потерпілих, які ще не допитані судом.

Фото: Цензор.НЕТ

Відомо, що Крайняк і Гуменюк перебувають у СІЗО вже 2 роки, 2 місяці і 22 дні. У разі винесення обвинувального вироку щодо них буде застосовано "закон Савченко", згідно з яким роки попереднього ув'язнення зараховують як два дні позбавлення волі.

Засідання тривало 3,5 години, протягом яких суд закінчив приймати позови про відшкодування шкоди.

"12 позовів. Два - від прокуратури і десять - від потерпілих. Орієнтовна сума - 4 млн грн", - сказав прокурор ГПУ Сергій Гарасим.

Обвинувачені Ігор Гуменюк і Сергій Крайняк своєї провини і цих вимог не визнали, але погодилися дати свідчення в суді. На наступному засіданні суд буде визначати порядок дослідження доказів.

Нагадаємо, 31 серпня 2015 року Верховна Рада в першому читанні 265 голосами схвалила президентський законопроект про внесення змін до Основного закону країни в частині децентралізації влади. Після цього під будівлею парламенту почалися сутички мітингувальників, які виступали проти голосування за законопроект, з правоохоронцями. У результаті сутичок і вибуху гранати загинули четверо нацгвардійців. За останніми даними, у справі - 152 постраждалих, серед яких співробітники правоохоронних органів.

Одним з організаторів мітингу виступила "Свобода", а гранату кинув близький до партії боєць батальйону "Січ" Ігор Гуменюк. Його затримали гарячим слідом. Пізніше затримали його друга, бійця добровольчого батальйону "Карпатська Січ" Сергія Крайняка. За версією прокуратури, Крайняк запалив димову шашку, щоб допомогти Гуменюку здійснити вибух під парламентом і втекти.

Ще кількох людей затримали за підозрою в організації масових заворушень, але всіх їх, урешті-решт, відпустили з-під варти.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram