ГоловнаПолітика

Не в кожному випадку Україна повинна звертатися за допомогою до колег за межами країни, - член ВРП

На думку ВРП, варто зберегти теперішній порядок добору суддів.

Не в кожному випадку Україна повинна звертатися за допомогою до колег за межами країни, - член ВРП
Фото: Макс Требухов

Україна повинна вчитися самостійно ухвалювати важливі рішення для держави загалом і для системи правосуддя зокрема. Про це в інтерв'ю LB.ua заявив член Вищої ради правосуддя Андрій Бойко, відповідаючи на запитання про необхідність залучення міжнародних експертів до процесу відбору суддів Антикорупційного суду.

"Я - прихильник того, що ми повинні вчитися самостійно ухвалювати важливі рішення для держави загалом і для системи правосуддя зокрема. Потрібно брати на себе відповідальність за процеси, котрі відбуваються в державі. Не думаю, що в кожному випадку ми повинні звертатися за допомогою до наших колег з-поза меж України.

Так, якщо йдеться про експертну допомогу, консультації, аналіз законопроекту, - жодних застережень не маю. Але якщо йде мова про процес добору суддів, очевидно, треба опиратись на власні ресурси, в тому числі інтелектуальні", - переконаний член ВРП.

З приводу того, чи потрібно в Україні створювати окремий Антикорупційний суд, Бойко сказав:

"Висловлювати власні міркування доволі складно, оскільки Закон "Про судоустрій і статус суддів" передбачає можливість створення Вищого антикорупційного суду. Зверніть увагу, що такі суди, як правило, створюють в тих державах, де судова система з певних причин не може в повній мірі впоратися з розглядом цієї категорії судових справ. Оскільки в Україні ще не змінилась судова система настільки, щоб вона мала довіру принаймні більшості суспільства, можливо, створення окремого Антикорупційного суду є виправданим".

Член ВРП зазначає, що говорити детально про Антикорупційний суд зараз складно, оскільки немає законопроекту про його створення.

"Наразі зрозуміло лише те, що цей суд розглядатиме окрему категорію судових справ. Але ніхто поки не знає, яким буде процес добору суддів у цей суд. На думку ВРП, варто зберегти теперішній порядок добору суддів. Щоправда, є й інша позиція, зокрема і частини громадськості, яка полягає в тому, що цей суд повинен бути іншим за своїм якісним складом і, відповідно, за порядком добору", - сказав Бойко.

Нагадаємо, президент Петро Порошенко закликав Верховну Раду прискорити формальні процедури, які необхідні для реєстрації нового законопроекту про антикорупційний суд.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram