ГоловнаПолітика

У Варшаві встановили пам'ятні дошки, присвячені боротьбі з УПА

Могила невідомого солдата - місце обов'язкового відвідування міжнародними делегаціями.

У Варшаві встановили пам'ятні дошки, присвячені боротьбі з УПА

Найближчими днями на Могилі невідомого солдата у Варшаві відкриють дві нові меморіальні дошки, присвячені захисникам польських поселень на Волині і в південно-східній Малопольщі.

Про це в середу, 8 листопада, повідомив державний секретар у Міністерстві національної оборони Польщі Міхал Дворчик, повідомляє "Польське радіо".

"Таблиці встановлено з ініціативи міністра національної оборони Антоні Мацеревича. Зокрема, вони увічнять солдатів, які захищали місцеву польську громаду від українських націоналістів з ОУН-УПА", - сказав Дворчик.

Меморіальні дошки присвячені подіям, зокрема в селах Коритниця (12 березня 1944 року), Нароль (21-22 травня 1944 року), Речиця (2 червня 1944 року) і Бірча (1945-1946 роки).

Це чергові меморіальні дошки на Могилі невідомого солдата у Варшаві. Останнє відкриття пам'ятного знака на одній з колон цього меморіалу, присвяченого так званим Проклятим солдатам, відбулося 15 серпня 2016 року - в День Війська польського.

Голова Українського інституту національної пам'яті Володимир В'ятрович у фейсбуці обурився встановленням цих пам'ятних дощок.

"На Могили невідомого солдата у Варшаві (місце обов'язкового відвідування міжнародними делегаціями) з'явилася таблиця з вшануванням польських воїнів, загиблих в боротьбі з УПА. Серед загиблих на території Польщі в боротьбі з українськими повстанцями найбільше було саме представників комуністичної безпеки. Тому тепер у Польщі на державному рівні будуть вшановувати чекістів, зокрема тих, на руках яких кров польських патріотів", - написав він.

Нагадаємо, в останні тижні представники польської влади дозволили собі низку випадів щодо України через трактування історичних питань.

Зокрема, міністр закордонних справ Польщі Вітольд Ващиковський пригрозив створити список нев'їзних українців з "антипольською позицією" і додав, що в нього потраплять і чиновники, "які на адміністративному рівні, з політичних мотивів, не допускають продовження ексгумації та відновлення польських місць пам'яті".

Зі свого боку президент Польщі Анджей Дуда закликав керівництво України не призначати на високі посади людей з "антипольськими поглядами".

Невдоволення Польщі, зокрема, зумовлене мораторієм на ексгумацію поляків в Україні, який було ініційовано Інститутом національної пам'яті наприкінці квітня у відповідь на демонтаж пам'ятника УПА в селі Грушовичі на сході Польщі. До цього в Польщі спаплюжили кілька українських пам'яток. Покарання винуватці не зазнали.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram