ГоловнаПолітика

Прокуратура передасть НАБУ 20 тисяч справ через те, що ДБР не створено вчасно

У Національного антикорупційного бюро намітилися проблеми.

Прокуратура передасть НАБУ 20 тисяч справ через те, що ДБР не створено вчасно
Фото: Макс Требухов

Органи прокуратури, які з 21 листопада втратять повноваження розслідування кримінальних проваджень, передадуть близько 20 тисяч справ Національному антикорупційному бюро. Така ситуація виникла через те, що не створено вчасно Державне бюро розслідувань, якому мали передати ці справи.

Про це заявив генпрокурор Юрій Луценко протягом засідання комітету Ради з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності.

"Маємо факт, що слідство на цей момент передавати нікому. Водночас закон чітко говорить, що з 21 листопада функції слідства, крім проведення слідства в старих справах, у Генпрокуратури України не буде... Що станеться після цього? За нами залишиться близько 35 тис. відкритих раніше справ, окрім, за нашими підрахунками, близько 15 тис. справ, які необхідно буде передати НАБУ [замість ДБР]", - заявив він.

Пізніше Луценко уточнив, що загалом НАБУ будуть передані не 15 тис., а 20 тис. кримінальних проваджень.

"У прокуратури 20300 кримінальних справ, і ще 15600 - у слідства військової прокуратури. У сумі це близько 36 тис. З них близько 15 тис. підслідні Державному бюро розслідувань, якого немає. Тож ще більшу кількість, близько 20 тис., буде передано в НАБУ. І це, як ви розумієте, для них проблема, з огляду на необхідність доходити до суті справ і з урахуванням кількості прокурорів і детективів Спеціалізованої антикорупційної прокуратури", - зазначив він.

У тому числі в НАБУ будуть передані справи екс-прем'єра Павла Лазаренка і екс-президента Віктора Януковича.

"Величезна кількість справ величезного обсягу вже зшивається і готується до передачі в НАБУ", - заявив Луценко.

Генпрокурор вважає, що конкурсна комісія не впоралася зі своїми функціями і не змогла обрати керівництво Держбюро розслідувань у визначені терміни з політичних мотивів.

"Це сталося виключно з політичних причин. Ніяких юридичних підстав я не бачу", - заявив Луценко.

"Що треба зробити в законодавчому полі?.. З Держбюро розслідувань експеримент не вдався. Якщо до Нового року цей механізм не запрацює, ДБР не буде створена до Нового року, то необхідні законодавчі зміни для надання повноважень розслідування іншим органам", - зазначив генпрокурор.

Після втрати органами прокуратури повноважень вести слідство такі функції, крім НАБУ, залишаться у поліції і СБУ. Однак законодавство обмежує право цих органів розслідувати справи певної категорії.

Нагадаємо, закон про Державне бюро розслідувань Верховна Рада ухвалила 12 листопада 2015 року, він є частиною так званого пакету безвізових законів. Президент Петро Порошенко підписав його в січні 2016 року, 1 березня того самого року закон набув чинності.

Конкурсна комісія мала вибрати керівника Державного бюро розслідувань і його заступників до липня 2017 року, а повноцінно ДБР мало запрацювати до листопада 2017 року. Однак цього не сталося.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram