ГоловнаПолітика

Інститут нацпам'яті закликав не використовувати слова "голодомор" і "геноцид" як метафори

Недоречне використання обох термінів визнали наругою над пам'яттю вбитих.

Інститут нацпам'яті закликав не використовувати слова "голодомор" і "геноцид" як метафори
Фото: Макс Требухов

Український інститут національної пам'яті закликає не вживати термінів "голодомор" і "геноцид" у невластивому значенні.

"Останнім часом поширеним стало використання політиками, громадськими діячами термінів "геноцид", "голодомор" у невластивому значенні. Реформи, які вони не схвалюють з політичних чи інших мотивів, у заявах, промовах, коментарях і блогах називають "цинічним і спланованим геноцидом українців", пишуть, що "геноцид почався: українців знищать за законом", порівнюють: "ситуація зараз нагадує мені геноцид, Голодомор в Україні", - обурилися в Інституті.

Там вважають неприпустимим таке ставлення до історичних явищ і юридичних термінів.

"Термін "геноцид" 1944 року ввів професор криміналістики Рафаель Лемкін, який писав: "Під геноцидом ми розуміємо знищення нації або етнічної групи". Правове визначення цього терміна встановлено Конвенцією про запобігання і покарання за злочини геноциду, прийнятою Генеральною Асамблеєю ООН 1948 року. Конвенція визначає геноцид як «одну з таких дій, скоєних з наміром знищити, повністю або частково, яку-небудь національну, етнічну, расову або релігійну групу як таку: (А) вбивство членів такої групи; (Б) заподіяння серйозних тілесних ушкоджень або розумового розладу членам такої групи; (В) навмисне створення для групи таких умов життя, які розраховані на фізичне знищення її загалом або частини; (Г) заходи, розраховані на запобігання народженню дітей у середовищі такої групи; (Д) насильницька передача дітей з однієї людської групи в іншу". Це ж визначення затверджено в Римському статуті Міжнародного кримінального суду. В українському законодавстві статтею 442 Кримінального кодексу України визначено покарання за вчинення злочину геноциду", - роз'яснює Інститут.

Там зазначають, що Голодомор, здійснений комуністичним тоталітарним режимом у 1932-1933 роках, визнаний законом геноцидом українського народу. Правову класифікацію Голодомору як злочину геноциду підтвердив Апеляційний суд Києва у своїй постанові від 13 січня 2010 року за результатами розгляду кримінальної справи про Голодомор.

"Тому закликаємо політиків і громадських діячів утриматися від безвідповідального вживання у своїй риториці слів "геноцид" і "голодомор" виключно заради посилення емоційного впливу на аудиторію. Недоречне використання обох термінів, що позначають буквальне вбивство мільйонів людей, призводить до їх нівелювання і є наругою над пам'яттю убитих", - підсумували в Інституті.

Нагадаємо, День пам'яті жертв голодоморів - пам'ятний день в Україні, припадає на четверту суботу листопада.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram