ГоловнаПолітика

Комітет переписав "правки Лозового"

Депутати продовжили термін досудового розслідування

Комітет переписав "правки Лозового"
Фото: Макс Требухов

Комітет парламенту з питань правової політики і правосуддя переписав деякі поправки в Кримінально-процесуальний кодекс (КПК), які раніше вносив нардеп від фракції Радикальної партії Андрій Лозовий. Про це йдеться в рішенні комітету, опублікованому нардепом від "Народного фронту" Леонідом Ємцем у Facebook.

Зокрема, в рішенні комітету йдеться про внесення змін у ст. 219 Кримінально-процесуального кодексу.

"Термін досудового розслідування з моменту внесення відомостей про кримінальне правопорушення в Єдиний реєстр досудових розслідувань до дня повідомлення особу про підозру становить: шість місяців - у кримінальному провадженні через кримінальний проступок; дванадцять місяців - у кримінальному провадженні через злочин незначної чи середньої тяжкості; вісімнадцять місяців - у кримінальному провадженні через тяжкий чи особливо тяжкий злочин", - йдеться в рішенні комітету. У початкових правках, поданих Лозовим, йшлося про два, три і шість місяців терміну досудового розслідування відповідно.

Частину 1 ст. 294 КПК комітет виклав у такій версії: "1. Якщо досудове розслідування злочину чи кримінального проступку до моменту повідомлення особу про підозру неможливо закінчити протягом терміну, зазначеного в абзаці 2 частини й статті 219 цього Кодексу, зазначений строк може бути неодноразово продовжений слідчим суддею за клопотанням прокурора або слідчого, погодженим з прокурором на термін, установлений пунктами 1-3 частини 2 статті 219 цього Кодексу".

Окрім того, комітет прописав у КПК зміни для оскарження підозри слідчого або прокурора на етапі досудового розслідування. "Пункт 9 частини 1 статті 303 КПК викласти в такій редакції: "9) повідомлення слідчого, прокурора про підозру у вчиненні кримінального проступку або двох місяців з дня повідомлення особи про підозру у вчиненні злочину, але не раніше ніж до закриття прокурором кримінального провадження або звернення до суду з обвинувальним актом - підозрюваний, його захисник або законний представник".

В якій версії будуть опубліковані інші поправки до КПК Лозового - невідомо.

Нагадаємо, Рада прийняла в другому читанні і в цілому законопроект №6232 про внесення змін у Господарський процесуальний кодекс, Цивільний процесуальний кодекс і Кодекс адміністративного судочинства. Цей законопроект - найбільший законопроект в історії українського парламенту. Поправки до судової реформи розглядали з 7 вересня.

Національне антикорупційне бюро закликало президента Петра Порошенка ветувати прийнятий напередодні закон про судову реформу через низку змін до Кримінального процесуального кодексу.

Докладно про загрози для кримінального розслідування внаслідок ухвалення "поправок Лозового" читайте в матеріалі "Злочин проти народу і держави".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram