ГоловнаПолітика

Рада включила до засад зовнішньої політики України курс на членство в НАТО

"За" проголосували 276 народних депутатів.

Рада включила до засад зовнішньої політики України курс на членство в НАТО
Фото: фото Михаил Маркив

Верховна Рада в четвер ухвалила законопроект №6470, згідно з яким вступ України в НАТО визначено як одну з засад зовнішньої політики.

За це проголосували 276 народних депутатів.

У колишній редакції статті 11 Закону України "Про засади внутрішньої і зовнішньої політики" пріоритетом було "поглиблення співпраці з Організацією Північноатлантичного договору з метою досягнення критеріїв, необхідних для отримання членства в цій організації".

Тепер метою поглиблення співпраці з НАТО буде отримання членства, а не просто досягнення необхідних критеріїв.

Курс на членство в НАТО також тепер прописаний у законі "Про основи національної безпеки України".

"Сьогодні, вперше за 20 років, підтримка вступу до Північноатлантичного альянсу в Україні має підтримку більшості населення. І я впевнений, що настав час, щоб ми в українському законодавстві змогли чітко задекларувати бажання України вступити в НАТО. За останні роки українська армія стала однією з найбільш боєздатних і ефективних армій на європейському континенті. Тому я впевнений: вступ України в НАТО сьогодні - однаково важливий як для України, так і для Північноатлантичного альянсу", - заявив під час обговорення спікер Верховної Ради Андрій Парубій, один із співавторів цього законопроекту.

Нагадаємо, Україна за нинішньої влади вважає вступ до НАТО своєю стратегічною метою, але досі активних дій у цьому напрямку не робили. Водночас Військова доктрина України передбачає розвиток Збройних сил України за західними стандартами і досягнення сумісності зі збройними силами держав - членів НАТО.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram