ГоловнаПолітика

Захист Мартиненка ініціює звільнення п'ятьох суддів Апеляційного суду

Адвокати наполягають на порушенні закону представниками Феміди.

Захист Мартиненка ініціює звільнення п'ятьох суддів Апеляційного суду
Фото: Макс Левин

Адвокат Миколи Мартиненка звернувся до Вищої ради правосуддя зі скаргою на дії суддів колегії судової палати з розгляду кримінальних справ Апеляційного суду міста Києва. Про це повідомила прес-служба Миколи Мартиненка. Захист вимагає притягнути до дисциплінарної відповідальності та звільнити їх з посад таких суддів: Тютюн Т. М., Гладій С. В., Журавель А. А., Павленко А. П., Трясун Ю. Р.  У скарзі вказується, що згадані п'ятеро суддів колегіально розглядали апеляційну скаргу Спеціалізованої антикорупційної прокуратури на постанову Солом'янського районного суду, згідно з якою НАБУ фактично зобов'язувалося припинити провадження у так званій "справі Мартиненка".

"Намагаючись догодити антикорупційним прокурорам і НАБУ, судді Апеляційного суду Києва не тільки відверто вийшли за межі своїх повноважень (адже рішення Солом'янського районного суду не було оскаржено, про що було також зазначено в самій постанові), але й пішли на пряму фальсифікацію судового рішення, фактично придумавши нову норму кримінального процесуального закону. Судді послалися на норму частини четвертої статті 399 КПК України як на підставу для прийняття до провадження апеляційної скарги прокурора. Але згадана норма закону має абсолютно протилежний зміст - вона зобов'язує суд відмовити у відкритті провадження, якщо апеляційна скарга подана на судове рішення, яке не підлягає оскарженню в апеляційному порядку", - вказали адвокати Мартиненка.

"Отже, судді розуміли незаконність оскарження постанови слідчого судді Солом'янського райсуду і для виправдання незаконності розгляду апеляційної скарги навмисне відзначили неіснуючі положення кримінального процесуального закону", - йдеться в скарзі адвоката.

Захист Мартиненка сподівається на неупереджений розгляд скарги Вищою радою правосуддя. На її думку, залучення суддів Апеляційного суду Києва до відповідальності за фальсифікацію судового рішення повинно стати хорошим уроком всій судовій системі. Потрібно поважати закон, і тоді не потрібно буде боятися і виконувати злочинні примхи так званих "борців з корупцією".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram