ГоловнаПолітика

Мартиненко подасть на Україну в Європейський суд з прав людини

Захист екс-депутата вважає незаконним рішення Апеляційного суду Києва.

Мартиненко подасть на Україну в Європейський суд з прав людини
Фото: Макс Требухов

Захист колишнього нардепа Миколи Мартиненка заявив про грубі порушення закону з боку суддів Апеляційного суду Києва, які "під диктовку і в інтересах НАБУ незаконно скасували рішення Солом'янського райсуду Києва про фактичне закриття так званої справи Мартиненка".

Також адвокати збираються оскаржити це в Європейському суді з прав людини, повідомила "Цензор.НЕТ" прес-служба екс-депутата.

"НАБУ шукало можливість не виконувати рішення Солом'янського райсуду столиці, який визнав протиправною бездіяльність НАБУ щодо своєчасного закриття провадження від 11.12.2015 щодо Миколи Мартиненка. Тому НАБУ пішло на безпрецедентний крок - вирішило незаконно оскаржити рішення суду, засноване на практиці Європейського суду з прав людини, яке є остаточним і оскарженню не підлягає. Суддя не може навіть розглядати по суті таке звернення НАБУ. Крім того, законодавством у принципі не передбачена можливість скасування рішення суду, яке є остаточним", - прокоментував ситуацію адвокат Петро Бойко, який представляє інтереси Миколи Мартиненка.

"До переліку суддів, які грубо порушують закон під диктовку НАБУ, крім "ручного" судді НАБУ Бобровникова із Солом'янського райсуду, додалися і деякі судді Апеляційного суду Києва. Вони не тільки прийняли звернення НАБУ-САП на розгляд, а й винесли абсолютно незаконне рішення, яке прямо порушує чинне законодавство. Ці судді вийшли за рамки своїх повноважень і здійснюють вибіркове правосуддя. Суд за одних і тих самих обставин адвокатам відмовляє, а прокурорів задовольняє - і це стійка тенденція. Захист буде звертатися до Європейського суду з прав людини щодо саботування виконання в Україні рішення суду, яке ґрунтується на практиці ЄСПЛ", - зазначив адвокат.

За словами Бойка, "НАБУ відкриває кримінальні провадження проти суддів, змушуючи їх виносити незаконні рішення в тих провадженнях, де НАБУ не має доказової бази. Також тиск на суддів здійснює близький до НАБУ нардеп Сергій Лещенко, який напередодні судового засідання публічно погрожував їм кримінальними справами з боку бюро", - зазначив адвокат.

Як відомо, раніше Микола Мартиненко звернувся до Верховної Ради, Президента і послів "Великої сімки" та Євросоюзу в Україні щодо "політичного переслідування, грубих порушень закону і презумпції невинності" щодо нього з боку Національного антикорупційного бюро України.

Екс-депутат підкреслив: "У 2015-му я добровільно відмовився від депутатського мандата. За 15 місяців детективи НАБУ з'ясували: немає ніяких доказів моєї протиправної діяльності. Однак керівники бюро Артем Ситник і Гізо Углава керуються політичними мотивами, прагненням власного піару і особистою помстою. Вони не полишають намірів будь-якою ціною фальсифікувати звинувачення на мою адресу", - підкреслив Микола Мартиненко.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram