ГоловнаПолітика

Група бійців ССО поскаржилася на тиск з боку командування

Їх вивели із зони АТО після того, як вони виявили причетність одного з офіцерів до контрабанди.

Група бійців ССО поскаржилася на тиск з боку командування
Фото: uacrisis.org

Колишні військовослужбовці частини В2492 Сил спеціальних операцій (ССО) вимагають задовольнити рішення судів на їхню користь, визнати їх учасниками бойових дій і припинити тиск на них через службові провадження.

Про це повідомляє Український кризовий медіа-центр.

З 2 липня 2016 року військові "зависли" в процесі переведення в іншу частину через відмову підписати документи - оскільки насправді їм досі не виплатили всю заробітну плату за той період служби, а в документах на переведення йдеться, що кошти виплачено, і претензій до частини вони не мають. З цього приводу бійці виграли низку судів про порушення умов проходження військової служби, але рішення суду не виконуються.

Конфлікт виник у грудні 2015 року, коли бійці під час служби в АТО виявили, за їхніми словами, причетність до контрабанди одного з офіцерів ССО. У січні 2016 року ці фірми повідомили про це керівництво ССО, їм пообіцяли вирішити це питання. "Через три тижні нас з порушенням чинного законодавства вивели з АТО за фальшивим розпорядженням", - стверджує полковник Володимир Ульянов, який виступив в УКМЦ. У військовій частині в Очакові для них створили нестерпні побутові умови. Бійці звернулися до військової прокуратури Одеського гарнізону, перевірка підтвердила, що умови проходження служби дійсно порушувалися. Також вони звернулися до командування ССО з проханням перевести їх в іншу частину. Прохання задовольнили, але в процесі переведення бійці "зависли" через відмову підписувати документи про те, що їм усе виплачено, видано все, що вимагається правилами під час переведенні, і ніяких претензій до частини немає.

Поки військові доводили свою правоту в судах, проти них почалися службові провадження за непокору і "самовільне залишення частини". За словами бійців, ці звинувачення надумані та сфабриковані. Солдат Микола Сівірін розповів, що вони ще в рапорті під час від'їзду з частини вказали, що до вирішення питання відбувають на адресу за місцем проживання. "Приїхавши до Тернополя, я відразу став на облік у нашому обласному відділенні військової служби правопорядку, щоб не вважалося, що я десь у "самоволці" - я за структурою Міністерства оборони відзвітував, де я перебуваю. [...] Я ніде не ховаюся, на всі судові засідання, які проходили в Очакові проти командування військової частини, ми з'являлися", - зазначив він.

Окреме питання для вирішення - з липня військові не отримують заробітної плати. При цьому контракт із ними не розірвано, тому вони не можуть працевлаштуватися на нову роботу.

ССО зі свого боку стверджують, що дисциплінарні правопорушення з боку військовослужбовців були. Також вони зазначають, що бійці для привернення уваги до своєї проблеми посилаються на корупцію в СЗГ, тоді як "ніяких заяв від цих військовослужбовців до правоохоронних органів не надходило". "Це засіб тиску на правоохоронні органи, які ведуть розслідування з приводу їхніх незаконних дій, а саме - самовільне залишення військової частини, непокору, використання свідомо підроблених документів", - заявив Олексій Нікіфоров, прес-секретар ССО. Він заявив, що для нормального вирішення ситуації доречно було б перейти в іншу частину, а потім клопотати про неправомірні дії командування частини. Він заявив також, що проти Володимира Ульянова в грудні 2016 року Військова прокуратура Дарницького гарнізону порушила справу за нібито підробку документів особової справи (ч. 4 ст. 358 КК).

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram