ГоловнаПолітика

Без тотального очищення правосуддя корупцію не знищити, - Костанчук

Новообраним органам правосуддя потрібно надати механізм безумовного покарання чиновників за корупцію і зловживання владою.

Без тотального очищення правосуддя корупцію не знищити, - Костанчук
Фото: tyzhden.ua

Спроба Віктора Шокіна через Вищий адміністративний суд повернутися в крісло генерального прокурора є нічим іншим як виставою, яка демонструє, що влада вкотре нехтує обіцянками боротися з корупцією і реформувати систему правосуддя. Про це у власному блозі написав голова громадської організації учасників АТО "Справедливість" Тарас Костанчук.

Він вважає, що "витягнута з нафталінового забуття" фігура Шокіна, відставки якого вимагали США і за яким "шлейфом тягнуться численні скандали, пов'язані зі справою "діамантових прокурорів", конфліктами між високопоставленими посадовими особами Генпрокуратури і НАБУ, а також діяльністю спецдепартаменту, який підконтрольний Банковій, означає, що цинізм і самовпевненість чиновників у власній безкарності перейшла будь-які межі.

"Ситуація, коли один відданий президентський кум Шокін подає в суд на президента Порошенка, щоб змістити з посади ще одного його кума – генпрокурора Луценка, є не тільки спробою втягнути країну в чергову епопею перепризначень, але і показує справжні наміри режисера – отримати в країні повністю підконтрольну і безмежну владну вертикаль. Тому карти засаленої колоди перекладаються на столі Банкової, а дискредитована і корумпована система, яка оговталася від шоку після Революції Гідності, повністю відродилася і вірно служить новим господарям", - сказав Костанчук.

На думку ветерана АТО, для країни немає ніякого значення, хто буде очолювати Генпрокуратуру – Ярема, Махніцький, Шокін, Луценко або гіпотетичний "Потебенько", адже їх призначення залежить від лояльності до керівництва України. Все одно чергове звільнення генпрокурора буде супроводжуватися скандалами, звинуваченнями у корупції і тіньових схемах, розправі над політичними опонентами і розвалі системи.

"Жоден із звільнених досі керівників Генпрокуратури не поніс за цими звинуваченнями адекватного покарання. Як і ті, хто в минулому приймав диктаторські закони, стріляв у майданівців, кидав за ґрати студентів, безбожно обкрадав державу і простих людей", - зазначив він.

Костанчук вважає, що змінити ситуацію можливо лише повністю перезавантаживши владу шляхом всенародних виборів і повністю змінивши весь персональний склад органів правосуддя – поліції, прокуратури та судів.

"Поки хоч одна паршива вівця буде залишатися на посадах, годі мріяти, що система самоочиститься. І не треба лякати народ безвладдям і хаосом під час заміни системи! Народ і так відчуває себе заручником, як на пороховій бочці в країні, де корумповані всі гілки влади від верху до низу, чиновники нехтують законами, а справедливе правосуддя повністю відсутнє. Додати сюди ще війну на Донбасі, яка розглядається чиновниками як надприбутковий бізнес, і стає очевидним, що краще без такої влади, ніж з нею", - резюмує ветеран АТО.

Керівник організації учасників АТО "Справедливість" закликав усіх направляти зусилля на недопущення повернення до старої системи. Для цього, на його думку, необхідно надати новообраним органам правосуддя механізм безумовного покарання чиновників за корупцію і зловживання владою.

"Дамокловим мечем для кожного державного службовця має стати законодавче скасування для державних службовців презумпції невинуватості, що діє стосовно всіх громадян України. А отже, кожного держслужбовця під страхом кримінальної відповідальності змусити відповідати за награбовані у народу гроші. Поки в Україні провину в корупції для держслужбовців, депутатів, правоохоронців і суддів, які "наколядували" палаци, багатомільйонні капітали і посади, викривають лише журналісти-розслідувачі та антикорупційні громадські організації, а справи розвалюються в продажних судах, прізвище нового-старого генерального прокурора не буде мати ніякого значення", - переконаний Костанчук.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram