ГоловнаПолітика

Порошенко схвалив внесення змін до КПК для заочного засудження Януковича

Законом також дозволено застосування заочного засудження до осіб, яких підозрюють у бандитизмі і створенні злочинної організації.

Порошенко схвалив внесення змін до КПК для заочного засудження Януковича
Фото: пресс-служба президента

Президент Петро Порошенко схвалив внесення змін до Кримінального процесуального кодексу про заочне засудження осіб, які надають слідству більше можливостей для заочного засудження Віктора Януковича і його оточення.

Про це свідчать дані на сторінці відповідного законопроекту на сайті Верховної Ради.

Цим законопроектом пропонується виключити норму, згідно з якою тимчасово, до 15 квітня 2017 року, можна було проводити заочне розслідування і засудження осіб, які не перебувають в розшуку Інтерполу, але які переховуються від правосуддя понад 6 місяців або перебувають на тимчасово окупованих територіях.

Тепер ця можливість може застосовуватися Генеральною прокуратурою не довше 2 років з моменту початку роботи Державного бюро розслідувань. Крім того, дозволено застосовувати заочне засудження не до одного, а до кількох підозрюваних. Також законом дозволено застосування заочного засудження до осіб, яких підозрюють у бандитизмі і створенні злочинної організації.

Скасовано норму, згідно з якою Генпрокуратура протягом 2 років після створення Держбюро розслідувань втрачала функцію слідства. Крім того, дозволено обвинуваченим в участі в терористичній або злочинній організації укладати угоду зі слідством про визнання провини.

Максимальний строк досудового розслідування збільшується з 12 до 18 місяців. На такий же період збільшується максимальний строк тримання під вартою підозрюваного або обвинуваченого.

Як повідомлялося, міжнародна антикорупційна неурядова організація Transparency International виступила проти прийняття Радою законопроекту №5610.

23 лютого Рада прийняла за основу законопроект №5610, яким, зокрема, пропонується скасувати 15 квітня 2017 року як кінцевий термін застосування заочного засудження до осіб, які не перебувають у розшуку Інтерполу.

Раніше Президент Петро Порошенко закликав парламент невідкладно прийняти законопроект №5610 для можливості проведення заочного засудження колишнього Президента Віктора Януковича.

Нагадаємо, 14 березня Головна військова прокуратура Генеральної прокуратури України передала до суду обвинувальний акт у справі про державну зраду колишнього президента України Віктора Януковича.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram