ГоловнаПолітика

Рада прийняла в першому читанні проект змін до КПК України про заочне засудження

Багато депутатів назвали це поверненням радянських репресивних норм.

Рада прийняла в першому читанні проект змін до КПК України про заочне засудження
Фото: Макс Требухов

Верховна Рада прийняла в першому читанні законопроект №5610, який надає слідству більше можливостей для заочного засудження Віктора Януковича і його оточення.

За нього проголосували 233 народних депутати.

За словами генерального прокурора Юрія Луценка, який був на засіданні парламенту, цей законопроект дозволить передати в суд 119 кримінальних проваджень проти екс-президента Віктора Януковича, екс-голови МВС Віталія Захарченка, екс-директора департаменту матеріального забезпечення МВС Павла Зінова, екс-командувача Внутрішніми військами Станіслава Шуляка, екс-заступник міністра внутрішніх справ Віктора Ратушняка, екс-голови СБУ Олександра Якименка, екс-прем'єра Миколи Азарова, екс-генпрокурора Віктора Пшонки, екс-командира "Беркута" Сергія Кусюка, екс-першого заступника голови СБУ Володимира Тоцького й інших.

"Основні завдання цього закону - додати до статей про заочне засудження статтю 255 "Створення злочинної організації". Зараз такої статті там немає, що робить неможливим покарання за економічні і військові злочини. Друге - вводиться точне правило підрахунку термінів, що унеможливлює старання адвокатів Януковича і його кампанію в європейських судах. Третє - він продовжує дію цього закону [про заочне засудження] після 15 квітня і не встановлює чітких термінів. Закон буде діяти до створення Державного бюро розслідувань, і наскільки я розумію, це буде щонайпізніше наприкінці цього року", - сказав генеральний прокурор.

Пропозиції також дозволяють обвинуваченим в участі в терористичній або злочинній організації укладати угоду зі слідством про визнання провини. Максимальний термін досудового розслідування збільшується з 12 до 18 місяців.

Водночас багато депутатів висловили побоювання, що цей законопроект повертає репресивні положення радянського Кримінально-процесуального кодексу.

"Відкрийте Кримінально-процесуальний кодекс 1960 року - і ви знайдете там більшість тих речей, які пропонують до розгляду", - заявив представник "Самопомочі" Руслан Сидорович.

Лідер Радикальної партії Олег Ляшко взагалі заявив про повернення "сталінських" повноважень органам прокуратури. "Три роки Януковича немає, чотири генеральні прокурори змінилося, але все, що б не робилося, - все роблять під приводом Януковича", - обурився він. Ляшко вважає, що це крок до узурпації влади.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram