ГоловнаПолітика

Гройсман попросив львівського губернатора допомогти Садовому в пошуку ділянки для сміттєзвалища

Прем'єр вважає, що ситуація з львівським сміттям знову заходить у глухий кут.

Прем'єр-міністр Володимир Гройсман попросив голову Львівської обласної державної адміністрації Олега Синютку допомогти меру Львова Андрію Садовому знайти нову ділянку для сміттєпереробного комплексу.

"Я вже звернувся до голови Львівської ОДА Синютки з проханням допомогти пану Андрію вибрати іншу ділянку, а його самого я б просив прискорити свої дії і якнайшвидше перейти до реального вирішення проблеми", - Гройсман написав у фейсбуці.

Прем'єр-міністр вважає, що ситуація з львівським сміттям знову заходить у глухий кут.

"Здавалося, що шлях вирішення цієї проблеми нарешті намітився, але ситуація, здається, знову заходить у глухий кут. Під час свого візиту у Львів я запропонував Львівському міському голові Андрію Садовому вибрати ділянку, на якій він готовий буде реалізувати проект нового сміттєпереробного комплексу. І таку ділянку пан Андрій вибрав. А минулого тижня створена розпорядженням пана Андрія науково-експертна група цю ж ділянку забракувала", - написав Гройсман.

Прем'єр вважає, що ключовим для оцінки придатності ділянки є питання, які технології поводження з твердими побутовими відходами (ТПВ) планується застосовувати.

"Якщо мова йде про просте складування сміття, як це відбувалося на більшості українських звалищ, зокрема і в Грибовичах, то будь-який новий полігон буде такою ж потенційною екологічною загрозою, як і ті, які вже існують. Однак є зовсім інші підходи", - зазначив він.

Нагадаємо, 27 січня Садовий попросив прем'єра Володимира Гройсмана виділити Львову земділянку на 12,5 га для будівництва сміттєпереробного комплексу на території колишнього гірничо-хімічного підприємства "Сірка" в Яворівському районі Львівської області. Гройсман пообіцяв задовольнити це прохання, і 30 січня голова Львівської ОДА підписав розпорядження про передачу Львову відповідної ділянки.

1 лютого науково-експертна група у своєму попередньому висновку визнала земельну ділянку "непридатною для будівництва будь-яких об'єктів поводження з відходами".

Проблеми з вивезенням сміття біля Львова тривають вже кілька місяців. 29 травня 2016 року в селі Великі Грибовичі, де розташоване львівське звалище, почалася пожежа. Незабаром загасили вогонь, але на наступний день стався зсув, і під завалами опинилися чотири людини - троє рятувальників і працівник комунального підприємства. Тіла трьох людей знайшли, четвертого досі не знайшли.

Сільрада Великих Грибович після інциденту заборонила Львову вивозити сміття на звалище. Після цього місто почало вивозити відходи на різні полігони в області та інших регіонах.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram