ГоловнаБлогиБлог Віталія Скоцика

Рятувальний жилет від Макрона для України

Незважаючи на тотальну істерію щодо європейських виборів, які нібито можуть привести до влади ворогів України, не все так погано, як здавалось.

Німецька кампанія була першим сюрпризом для нас – і Ангела Меркель, і її головний суперник Мартін Шульц підтримують Україну. Приємні новини приносить нам і президентська кампанія Франції. Згідно з соціологічними дослідженнями, колишній міністр економіки Еммануель Макрон наздоганяє Марін Ле Пен – він посідає упевнене друге місце за популярністю. Ривок Макрона, особливо після корупційного скандалу навколо іншого кандидата, екс-прем’єра Франсуа Фійона, є ковтком свіжого повітря на французьких виборах.

Эмманюэль Макрон выступает с речью во время митинга, Марсель, 17 ноября 2016
Фото: EPA/UPG
Эмманюэль Макрон выступает с речью во время митинга, Марсель, 17 ноября 2016

Макрон – політик, який оголосив війну системі, користується широкою підтримкою усіх частин політичного спектру і, таким чином, представляє силу, спрямовану на зменшення поляризації суспільства. Найбільш важливо, що Макрон розпочав політичну атаку на істеблішмент, щоб покінчити зі старою, базованою на кланах політичною системою. Така боротьба надихає – вона може мотивувати і українців, враховуючи, що наша політична система ще більше базується на кланах, ніж французька.

Якщо Макрону вдасться потрапити до другого туру виборів, у нього будуть найкращі шанси стати наступним президентом Франції, завдавши нищівної поразки Ле Пен із результатом 65% проти 35%. Представники штабу Макрона вже повідомили, що Росія намагалася втрутитися у французькі вибори, аби нашкодити їхньому кандидату. Вочевидь, у разі перемоги на виборах Макронові буде складно забути про цей інцидент.

Перемога Макрона принесе й іншу гарну новину для України, адже з’явиться хороший шанс для посилення партнерства між Францією та Німеччиною, яке в свою чергу може призвести до твердої позиції і в рамках Нормандського формату і на рівні усього Євросоюзу щодо конфлікту між Україною і Росією. Це стане можливим завдяки політиці Макрона, орієнтованій на Німеччину, а також його поглядам щодо підтримки ЄС.

Утім, найважливіший наслідок обрання Макрона – припинення цілої низки негативних подій, які надходили з ЄС протягом минулого року. Нідерландський референдум, Брекзит – це все створювало страшну картину, завдавало удар по репутації Євросоюзу, послаблювало його. Перемога Макрона – це промінь надії для континенту та України.

Віталій Скоцик Віталій Скоцик , Економіст, Голова Аграрної партії України
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram