Лідерство, що надихає

Розмірковуючи над прикладами справжнього лідерства в історії людства, мені на думку завжди приходять прізвища трьох особистостей, які змінили не лише країни та народи, синами яких вони були, а й суттєво вплинули на розвиток людства вцілому. Давайте згадаємо їх життєвий шлях разом, пише у своєму блозі для Львівської бізнес-школи УКУ екс-заступник міністра оборони, радник міністра інфраструктури та голова наглядової ради благодійного фонду «Бібліотечна країна» Юрій Гусєв.

Юрий Гусев
Фото: www.mil.gov.ua
Юрий Гусев

Махатма Ганді. Народився в другій половині ХІХ століття, через 8 років після того, як в Російській імперії скасували кріпосне право. Освіту отримав в Лондоні, працював в Південній Африці. Став автором філософії ненасильницького спротиву та очолив національно-визвольний рух Індії. Аскетичний спосіб життя, мудрість та віра у поєднанні зі служінням своєму народові було фундаментом справжнього лідерства Ганді. Він змінив історію своєї країни, ставши батьком-засновником сучасної незалежної індійської держави ніколи не обіймаючи офіційних посад і не маючи владних повноважень. Його лідерство об’єднало дуже різних людей і світ почув його слова, які дуже актуальні сьогодні: «Якщо бажаєш, щоб світ змінився, – сам стань цією зміною».

Іншим прикладом справжнього лідерства для мене є Нельсон Мандела. Темношкірий південноафриканський правозахисник, політик та юрист, який, перебуваючи в ув'язненні через політичні переконання, по кореспонденції навчався в Лондонському університеті на програмі дистанційного навчання і згодом отримав ступінь бакалавра юридичних наук. Саме Мандела став символом перемоги над апартеїдом та першим демократично обраним Президентом ПАР. Його складний життєвий шлях, сповнений боротьби та відданості ідеалам свободи та рівності, надихає на боротьбу за справедливість в сучасному не менш жорстокому світі.

І нарешті державний діяч Великої Британії – сер Уінстон Черчілль. Він мав багато падінь і завжди з честю та гідністю піднімався і продовжував служити своїй країні, наповнюючи своє служіння гідністю та унікальним почуттям гумору. Черчілль був двічі прем’єр-міністром Об’єднанного Королівства, саме він очолює рейтинг «100 великих британців». За життя Уінстон Черчілль був популярним журналістом та отримав Нобелівську премію з літератури у 1953 році, а його книга про Суданську кампанію «Річкова війна» стала бестселлером у Великобританії. Уінстон Черчілль автор багатьох афоризмів та крилатих висловів, але найбільш точно його лідерський та державницький підхід описує фраза: «Якщо країна, обираючи між війною та ганьбою, обирає ганьбу, вона отримує і війну, і ганьбу».

Цікавим є факт, що пам’ятники саме цих трьох видатних лідерів з історії людства зустрілись на галявині перед Будинком Парламенту в сучасному Лондоні ніби промовляючи новим поколінням слова лідера лідерів та вчителя вчителів Ісуса Христа «Так само й Син Людський прийшов не на те, щоб служили Йому, а щоб послужити, і душу Свою дати на викуп за багатьох!» (Мт. 20, 28). Сподіваюсь перед Верховною Радою України колись постануть бронзові образи справжніх українських лідерів, які через служіння та віру змінять на краще не лише свою країну, а й увесь світ.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram