ГоловнаПолітика

Комітет Ради врахував термін "гендерна ідентичність" у проекті Трудового кодексу

Ця норма - це виконання зобов'язання України перед ЄС.

Комітет Ради врахував термін "гендерна ідентичність" у проекті Трудового кодексу
Фото: пресс-служба президента

Комітет Верховної Ради з питань соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення врахував при підготовці проекту Трудового кодексу до другого читання термін "гендерна ідентичність" у нормі про заборону дискримінації в сфері праці за ознакою сексуальної орієнтації та гендерної ідентичності.

Відповідне рішення було прийнято на засіданні комітету у вівторок.

"Додати слова "сексуальної орієнтації та гендерної ідентичності", - озвучила пропозицію голова комітету Людмила Денисова.

Згідно з правкою, забороняється будь-яка дискримінація у сфері праці, зокрема пряме або непряме обмеження прав працівників залежно від раси, статі, політичних, релігійних та інших переконань, сексуальної орієнтації та гендерної ідентичності, віку, стану здоров'я, підозри чи наявності захворювання на ВІЛ/СНІД, сімейного та майнового стану, місця проживання, участі у страйку, звернення або наміру звернутися до суду або інші органи по захист своїх прав, за мовними або іншими ознаками, не пов'язаними з характером роботи або умовами її виконання.

За словами одного з авторів поправки, першого заступника голови Ради Ірини Геращенко, ця норма саме в такій редакції - це виконання зобов'язань України перед Євросоюзом, зокрема для лібералізації візового режиму.

Нагадаємо, 5 листопада 2015 року Рада прийняла в першому читанні нову редакцію Трудового кодексу. Водночас Рада відмовилася прийняти поправку до цього проекту, згідно з якою забороняється дискримінація працівників за ознакою сексуальної орієнтації та гендерної ідентичності.

Президент Петро Порошенко відкинув затвердження Трудового кодексу без антидискрімінаційної норми.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram