ГоловнаПолітика

Наливайченко: вирішення кримськотатарського питання - ключ до повернення Криму

Лідер руху "Справедливість" закликав створити уряд і парламент Кримськотатарської автономії.

Наливайченко: вирішення кримськотатарського питання - ключ до повернення Криму
Фото: Макс Требухов

Лідер руху "Справедливість" Валентин Наливайченко вважає, що вирішення кримськотатарського питання - це ключ до повернення анексованого Криму Україні.

Про це він написав у своєму блозі у виданні "Реаліст".

На переконання Наливайченка, в Києві повинні створити і запрацювати уряд і парламент Кримськотатарської автономії (поки що у вигнанні).

"Ці важливі органи, як і інші інститути, повинні формувати стратегії Криму і щодо Криму, готувати професійні кадри, напрацьовувати законодавчу базу. І це правильно, що після анексії була створена кримська прокуратура, правильно, що ми створили відразу після 28 лютого 2014 року кримське управління СБУ", - нагадав він.

Повернення Криму, на думку Наливайченка, має відбутися разом з визнанням і виправленням Україною помилок щодо півострова, скоєних уже за часів нашої новітньої незалежної історії.

"Повністю згоден з відомим дослідником і знавцем кримськотатарської проблематики доктором Наталією Беліцер, яка вважає, що виправлення колишніх помилок або навіть провини є справою честі і гідності як Української держави, так і всього суспільства. Успішне здійснення такого курсу буде означати не тільки відновлення історичної справедливості щодо кримських татар. Це буде внеском у становлення сучасної, демократичної, інклюзивної української політичної нації за зразком успішних країн Європи, а також основою стратегії деокупації і реінтеграції Криму", - сказав він.

Наливайченко зазначив, що Україна повинна готувати кримськотатарських фахівців у галузі управління, безпеки, а також у зовнішньополітичній сфері.

"Повернутися додому в Крим ми повинні разом і як справжні господарі на своїй землі", - підкреслив політик.

Нагадаємо, раніше група народних депутатів зареєструвала у Верховній Раді законопроект про територіальну автономію кримськотатарського народу в Україні.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram