ГоловнаПолітика

Екс-генконсулу Грузії в Одесі призначили заставу 800 тисяч гривень

Генпрокуратурі відмовили в арешті Тимура Нішніанідзе.

Екс-генконсулу Грузії в Одесі призначили заставу 800 тисяч гривень
Тимур Нишнианидзе

Печерський районний суд Києва відмовився заарештувати і відпустив під заставу 0,8 млн гривень колишнього генерального консула Грузії в Одесі Тимура Нішніанідзе.

Про це йдеться в ухвалі суду від 6 квітня.

Суд розглянув клопотання департаменту з розслідування особливо важливих справ у сфері економіки Генеральної прокуратури про застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою стосовно громадянина Грузії, який працює керівником благодійного фонду "На благо Одеси".

Суд відхилив це клопотання і відмовився заарештувати Нішніанідзе, але застосував до підозрюваного запобіжний захід у вигляді застави 792 000 гривень.

Підозрюваний не пізніше п'яти днів від дня обрання запобіжного заходу повинен внести заставу.

Генпрокуратура підозрює Нішніанідзе в заволодінні державними коштами в особливо великих розмірах за попередньою змовою групою осіб і в легалізації (відмиванні) доходів, одержаних злочинним шляхом.

Досудовим розслідуванням встановлено, що Нішніанідзе, діючи за попередньою змовою з іншими працівниками консульства, в період з червня 2012-го по листопад 2013 року  надав до податкової документи на відшкодування понад 17 млн гривень податку на додану вартість (ПДВ) за нібито придбаний товар у фірмових брендових магазинах Louis Vuitton, Gucci, Dsquared2, Helen-Marlen і ін., які розташовані на території Києва та Одеси, що, відповідно, дає підставу на повернення їм як іноземцям ПДВ.

Таким чином сумарна вартість купленого брендового одягу та інших товарів за власні кошти має бути щодня понад 100 млн гривень або більше 12 млн доларів за курсом, який діяв на той час.

Безпосередньо собі Нішніанідзе заявив і отримав до відшкодування ПДВ понад 4 млн гривень.

Зазначені кошти відшкодовувалися на його особистий рахунок і в подальшому були зняті в банківських терміналах Одеси та Києва.

При цьому частину ПДВ у розмірі майже 1 млн гривень Нішніанідзе було відшкодовано за покупки в періоди, в які він не перебував на території України і фізично купувати ніяких товарів не міг.

Більше того, частина покупок у ці періоди Нішніанідзе була нібито здійснена у підприємств "Майстер Компані", "Еверест 1", "ФФ Україна", які на час "придбання" господарською діяльністю не займалися.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram