ГоловнаПолітика

Справу проти Януковича передано в суд (оновлено)

Заочне розслідування проти екс-президента завершено.

Справу проти Януковича передано в суд (оновлено)
Фото: EPA/UPG

Військова прокуратура оголосила про передачу в суд обвинувального акта у справі про державну зраду колишнього президента України Віктора Януковича.

"Сьогодні нами було закінчено спеціальне досудове розслідування щодо Януковича, і сьогодні складено обвинувальний акт щодо Януковича. Зараз я передам до суду цей обвинувальний акт. Зібрано достатньо обґрунтованих і об'єктивних доказів, які, я вважаю, дають нам можливість довести вину Януковича в суді" , - заявила прокурор військової прокуратури Руслана Кравченко в ефірі 112 каналу.

У вівторок Головна військова прокуратура викликала захисників Януковича для вручення обвинувального акта, але адвокат Віталій Сердюк заявив, що цього не зробили. "Ця спроба не вдалася, складено акт про неможливість здійснення таких дій", - сказав він.

Оновлення. Генеральний прокурор Юрій Луценко на брифінгу підтвердив, що обвинувальний акт відправлено в суд.

"Я вважаю, що злочин, який ми інкримінуємо Вікторові Януковичу, - це наслідок властивих йому рис: відчаю, злості і страху. Янукович боявся українського народу все своє життя, навіть того дня, коли присягав на українській Конституції і Біблії. Янукович боявся українського народу, коли втікав після розстрілу Небесної сотні з Києва до Харкова, коли втік із Харкова до Донецька, з Донецька до Криму, з Криму в супроводі російського спецназу в Росію. Цей всепоглинаючий страх і був основним мотивом того, що він зробив потім. Намагаючись знайти захист у керівництва Російської Федерації, він підписав два листи, якими запросив українські війська на територію власної держави, для окупації власної держави", - заявив він.

Нагадаємо, Януковичу інкриміновано те, що 1 березня 2014 року, перебуваючи на території РФ, він скоїв державну зраду, звернувшись із письмовою заявою до президента РФ з проханням використати російські війська на території України. Згодом це призвело до втрати Україною Криму й об'єктів державної власності на суму понад 1,080 трлн гривень.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram