ГоловнаПолітика

Рада включила в порядок денний заборону подвійного громадянства

Законопроект визначено як невідкладний.

Рада включила в порядок денний заборону подвійного громадянства
Фото: aoss.org.ua

Верховна Рада внесла в порядок денний сесії надісланий президентом як невідкладний законопроект, згідно з яким громадяни України, які мають паспорти інших країн, будуть позбавлені українського громадянства.

За таке рішення проголосували 234 депутати. Поточна сесія ВР триватиме до середини літа.

Згідно з Конституцією, в Україні існує єдине громадянство (ст. 4), а громадяни України не можуть бути позбавлені громадянства і права його змінити (ст. 25).

Відповідно до закону "Про громадянство", підставою для втрати українського громадянства є добровільне набуття повнолітнім громадянином України громадянства іншої держави.

У своєму законопроекті Порошенко пропонує Раді доповнити цей закон положенням, згідно з яким громадянин України, який добровільно отримав іноземне громадянство, вважається таким, що побажав змінити громадянство і дав згоду на припинення українського громадянства.

Також законопроектом запропоновано не просто зобов'язати тих, хто отримав українське громадянство, повернути паспорт іноземної держави, а й установити для цього конкретний термін - один місяць.

Крім того, президент пропонує встановити додаткові підстави для втрати громадянства України. Зокрема, такою підставою запропоновано визнати використання особою, яка отримала українське громадянство, виборчого або іншого права, наданого іноземним громадянством, або виконання обов'язків, визначених іноземним громадянством, що може підтверджуватися офіційними даними (такі самі підстави для припинення українського громадянства передбачено для тих, хто отримав два громадянства за народженням, іноземне під час усиновлення чи шлюбу).

Невиконання вимоги про подачу протягом двох років в уповноважений орган України виданого іноземною державою документа про припинення іноземного громадянства, якщо відсутні незалежні від особи причини неотримання такого документа, запропоновано визнати підставою для втрати громадянства України прийнятим у нього іноземцем.

Для тих, хто отримав українське громадянство за територіальним походженням або був відновлений у ньому, недотримання термінів подачі документа про припинення іноземного громадянства обернеться, згідно із законопроектом, скасуванням рішення про оформлення набуття громадянства України.

Згідно з прикінцевими положеннями до законопроекту, громадяни України, які мають на день набуття чинності цим законом паспорти іноземних держав, зобов'язані протягом шести місяців вийти з іноземного громадянства.

У разі невиконання цієї вимоги для осіб, які отримали громадянство за територіальним походженням або відновлених у ньому, буде скасовано рішення про оформлення набуття ними українського громадянства, а для решти, в тому числі для прийнятих у громадянство України іноземців, це буде підставою для втрати громадянства.

Нагадаємо, кілька нардепів і вищих чиновників в Україні мають, крім українського, громадянство інших країн. Зокрема, голова Державної фіскальної служби Роман Насіров має громадянство Великобританії та Угорщини, а нардеп Андрій Артеменко зізнався, що є громадянином Канади.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram