ГоловнаПолітика

НФ відмовився голосувати за законопроект Порошенка про заборону подвійного громадянства

Фракція бачить загрозу відокремлення Закарпаття і Буковини від України.

НФ відмовився голосувати за законопроект Порошенка про заборону подвійного громадянства
Фото: Артур Корниенко

Фракція "Народний фронт" не голосуватиме за внесений президентом законопроект, відповідно до якого громадяни України, які мають паспорти інших країн, будуть позбавлені українського громадянства.

"Учора на зборах "Народного фронту" ми вирішили, що не будемо підтримувати ініціативи позбавлення українського громадянства тих, хто має кілька паспортів, якщо такі громадяни не є чиновниками або депутатами. Так, політикам і держслужбовцям в органах влади соромно і неприпустимо мати інше громадянство, крім українського. І це ми готові забезпечити законом. Але звичайних громадян позбавляти українських паспортів не можна", - написав у фейсбуці нардеп від НФ Микола Княжицький.

На його думку, звичайних людей з громадянством інших країн не можна позбавляти українських паспортів, "тому що це буде означати відокремлення Закарпаття і Буковини від України".

Поданий президентом Петром Порошенком законопроект передбачає, що громадяни України, які добровільно отримали паспорти інших країн, повинні протягом шести місяців від них відмовитися. В іншому разі їх позбавлять українського громадянства.

Нагадаємо, згідно з положеннями ст. 4 Конституції України, в Україні діє лише одне громадянство. Однак законодавство не передбачає покарання за наявність паспортів інших країн.

Кілька нардепів і вищих чиновників в Україні мають, крім українського, громадянство інших країн. Зокрема, голова Державної фіскальної служби Роман Насіров має громадянство Великобританії й Угорщини, а нардеп Андрій Артеменко зізнався, що є громадянином Канади.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram