ГоловнаПолітика

ФСБ затримала двох правозахисників на адмінкордоні з Кримом (оновлено)

Затримано також представника офісу українського омбудсмена.

ФСБ затримала двох правозахисників на адмінкордоні з Кримом (оновлено)
Фото: Facebook/Крым Реалии

У контрольному пункті в'їзду-виїзду (КПВВ) "Каланчак" на адміністративному кордоні з окупованим Кримом ФСБ Російської Федерації затримала двох представників кримської правозахисної організації Crimean Human Rights Group, а також представника офісу уповноваженого Верховної Ради України з прав людини.

"ФСБ затримала в нейтральній зоні на пункті пропуску "Каланчак" правозахисників, представників Кримської правозахисної групи Crimean Human Rights Group Ольгу Скрипник і Володимира Чекригіна. Вони поїхали на адмінкордон з окупованим Кримом, щоб провести моніторинг пунктів пропуску з українського боку", - повідомляють на сторінці Crimean Human Rights Group у фейсбуці.

Кримській правозахисній групі вдалося зв'язатися з представником офісу омбудсмена, якого затримали разом з Ольгою Скрипник і Володимиром Чекригіним. Він повідомив, що правозахисників допитують співробітники ФСБ на російському пункті пропуску на кордоні з Кримом.

Правозахисники не збиралися перетинати кордон з Кримом. Вони проводили моніторинг українського пункту пропуску, зазначено в повідомленні.

Оновлення. В офісі українського омбудсмена підтвердили агентству "Інтерфакс-Україна" інформацію про затримання свого співробітника, при цьому не уточнивши прізвища, а також подробиць затримання.

Тим часом Міністерство закордонних справ України повідомило, що проінформує міжнародних партнерів про затримання Росією українських правозахисників, повідомила речниця МЗС України Мар'яна Беца.

"Росія продовжує порушувати права людини. Такий тиск на правозахисників є неприпустимим. Ми вимагаємо їх негайного звільнення. Інформація про такий тиск на правозахисників буде доведена до відома всіх міжнародних організацій і наших закордонних партнерів", - сказала вона агентству "Інтерфакс-Україна".

За словами Беци, зараз українське МЗС докладає всіх зусиль, щоб розібратися в ситуації і дізнатися подробиці інциденту. Своєю чергою, голова правління Центру інформації про права людини Тетяна Печончик повідомила в ефірі "112 Україна", що, за попередньою інформацією, правозахисників звинувачують в адміністративному правопорушенні. Йдеться про порушення прикордонного режиму, їм загрожує штраф у кілька тисяч рублів.

Оновлення 21:20. Членів Кримської правозахисної групи Ольгу Скрипник та Володимира Чекригіна, а також затриманого разом з ними представника українського омбудсмена відпущено Федеральною службою безпеки Росії і вони вже перебувають на українському КПП "Каланчак". Про це "Новій газеті" повідомив чоловік Ольги Скрипник Віссаріон Асєєв.

Він поки що не зустрівся із затриманими, але за його інформацією, щодо них були складені протоколи про адміністративне правопорушення за ч.2 ст.18.1 КоАП (Порушення режиму державного кордону Росії), що тягне за собою накладення штрафу до тисячі рублів.

Оновлення 23:28. Затриманих російськими силовиками на адмінкордоні з Кримом українських правозахисників оштрафували "за порушення режиму кордону", повідомляє "Кримінформ" з посиланням на прес-службу прикордонного управління ФСБ Росії в Криму. У відомстві стверджують, що троє громадян України проїхали на автомобілі до російського пункту пропуску через адмінкордон і "проводили фото та відеозйомку в напрямку російського КПП".

"Затримані обґрунтовували свої дії наглядом за роботою українського КПП, хоча відеодокази, наявні на руках прикордонників, явно вказували на вчинене ними порушення", - йдеться в повідомленні.

Стосовно правозахисників складено адміністративний протокол за частиною 1 статті 18.1 КоАП Росії. Максимальна санкція цієї статті передбачає штраф у розмірі п'яти тисяч рублів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram