ГоловнаКультура

Український номінант не увійшов у шорт-ліст на "Оскарах"

Кіноакадеміки вибрали 9 фільмів, які далі боротимуться за нагороду.

Український номінант не увійшов у шорт-ліст на "Оскарах"
Фото: Rotten Tomatoes

Американська кіноакадемія сформувала шорт-ліст номінації "Найкращий іноземний фільм", куди увійшло 9 фільмів.

Український номінант - документальний фільм "Українські шерифи" Романа Бондарчука - в шорт-ліст не потрапив, повідомляє IndieWire

Не потрапила і нова картина Пола Верхувена "Вона", яка висувалася від Франції, і документальний фільм Джанфранко Розі "Море у вогні", що став переможцем Берлінського кінофестивалю.

Шорт-ліст категорії "Найкращий іноземний фільм":

  • "Танна", реж. Бентлі Дін і Мартін Батлер (Австралія)
  • "Це лишень кінець світу", реж. Ксав'є Долан (Канада)
  • "Під піском", реж. Мартін Зандвлієт (Данія)
  • "Тоні Ердманн", реж. Марен Аде (Німеччина)
  • "Комівояжер", реж. Асхар Фархаді (Іран)
  • "Королівський вибір", реж. Ерік Поппе (Норвегія)
  • "Рай", реж. Андрій Кончаловський (Росія)
  • "Друге життя Уве", реж. Ханнес Холм (Швеція)
  • "Життя кабачка", реж. Клод Баррас (Швейцарія)

Кіноакадеміки вибирали із рекордних 85 фільмів, поданих цього року на розгляд. Алгоритм добору шорт-ліста номінації передбачає, що голосувальників у цій номінації розбивають на чотири групи, за кожною з яких закріплюють певні фільми. Кожен відбірник повинен подивитися і поставити оцінку певній кількості фільмів - 13 або 15, а PricewaterhouseCoopers збирає бюлетені і склажає загальний рейтинг на основі голосів тих членів Кіноакадемії, які подивилися необхідну кількість фільмів. Так обирають шість фільмів із шорт-ліста.

Ще три додає спеціальна комісія, куди входять близько 20 осіб. Як пише IndieWire, кіноакадемія не довіряє голосувальникам у формуванні шорт-ліста: 2008 року академіки оминули увагою фільми "4 місяці, 3 тижні і 2 дні" і "Персеполіс", що призвело до змін у регламенті. Вважають, що лауреат "Оскара" 2016 року - фільм "Син Саула" Ласло Немеша - не пробився б у номінацію без роботи цієї спеціальної комісії.

Остаточних номінантів на "Оскар" оголосять наприкінці січня (в категорії "Найкращий іноземний фільм" залишаться 5 фільмів), сама церемонія вручення "Оскара" відбудеться 26 лютого в Лос-Анджелесі.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram