ГоловнаКультура

На "Оскар" від України відправлять документальний фільм "Українські шерифи"

Рішення прийняв національний Оскарівський комітет.

На "Оскар" від України відправлять документальний фільм "Українські шерифи"
Кадр из фильма "Украинские шерифі"
Фото: Радіо Свобода

Сьогодні стало відомо, який фільм відправлять на "Оскар" від України.

Національний Оскарівський комітет провів засідання, на якому відбулося голосування за національного номінанта в категорії "Найкращий іноземний фільм".

У результаті голосування таким фільмом стала документальна картина "Українські шерифи" режисера Романа Бондарчука.

Крім цього фільму, на висунення претендували ігрові фільми "Гніздо горлиці" Тараса Ткаченка та "Пісня пісень" Єви Нейман.

"Українські шерифи" - документальна робота про двох жителів села Стара Збур'ївка, які взяли на себе функцію правоохоронних органів. Картина отримала спеціальний приз за повнометражний документальний фільм на Міжнародному фестивалі документального кіно в Амстердамі (IDFA) в 2015 році.

Зараз Бондарчук працює над повнометражним ігровим фільмом "Вулкан".

Тепер фільм повинна включити в довгий список національних номінантів Американська кіноакадемія. За результатами роботи журі з довгого списку (близько 80 фільмів) сформують короткий список (шорт-лист), до якого увійде 9 фільмів. Потім буде сформовано остаточну п'ятірку номінантів, з яких уже обиратимуть переможця в категорії "Найкращий іноземний фільм". 89-та церемонія вручення "Оскарів" відбудеться 26 лютого 2017 року.

Нагадаємо, Україна не висувала національного номінанта минулого року, тому що Американська кіноакадемія не затвердила нового складу оскарівського комітету. Склад було переглянуто після скандалу в 2014 році, коли на "Оскар" від України висунули фільм Олеся Саніна "Поводир", а не титулований фільм "Плем'я" Мирослава Слабошпицького. Кінематографічна громадськість поставила під сумнів вибір тодішнього комітету, а фільм Саніна не потрапив навіть до шорт-листа номінації.

До оновленого комітету увійшли 16 осіб, у тому числі режисери Кіра Муратова, Сергій Лозниця та Мирослав Слабошпицький.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram